SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çevre duyarlılığı maden biliminin de duyarlılığıdı

Çevre duyarlılığı maden biliminin de duyarlılığıdı

14 Temmuz 2016 Perşembe - 11:46




Antalya’da Türkiye Madenciler Odası tarafından düzenlenen 23. Uluslararası Madencilik Kongresi’nde Türkiye’nin madencilik alanında ileri gelen maden f





Ülkemizde madencilik alanında önemli araştırmalara ve çalışmalara imza atan bu isimler, madencilik biliminin her bölgede o bölgeye ait koşullar dikkate alınarak yapılabileceğini, ileri teknolojik imkanlar kullanılarak çevreye duyarlı madenciliğin mümkün olabileceğini anlattılar...

Çevre duyarlılığının maden biliminin de duyarlılığı olduğuna vurgu yapan bilim adamları, bilimin amacının da riske rağmen olabilirliği sağlamak olduğunu söylediler. Maden bilimcileri, çevreye duyarlı madenciliğin mümkün olduğunu ve madenciliğin ülkemizin geleceği olduğunu ifade ettiler.

PROF. DR. LEVENT ERGÜN İLE GÖRÜŞTÜK

Ülkemizde cevher hazırlama ana bilim dalında öğretim üyesi olan önemli bir isim... Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Levent Ergün, Artvin’i ve Artvin bölgesini çok yakından tanıyan bir kişi. Cerattepe’de yapılan madenciliğin bölgeye ve Artvin’e zenginlik getireceğine inandığını açıklayan Ergün, madenlerin ülkemizde değerlendirilmesinin mecburiyet olduğunu ve gerekli teknolojinin kullanılmasıyla madenlerin değerlendirilmesinin mümkün olduğunu ifade etti. İşte Prof. Dr. Levent Ergün’ün yaptığı açıklamalar: Çevreye olan zararı en aza indirerek madencilik tabiî ki de yapılabilir. Çevreye bir etki olmadan madencilik yapmak mümkün değil. Bunu en aza indirip daha sonrasında da verilen hasarların giderileceği şekilde bir uygulama yapılması yeterli. Madenin Artvin’in tepesinde olması yörenin havasını, suyunu etkiler mi? Bunun yanında Artvin’in heyelan bölgesi olması nedeniyle bölgedeki bazı heyelanları tetiklemesinden ve su kaynaklarının yönünün değişmesinden korkuluyor. Madene karşı çıkan insanlar bu yüzden karşı çıkıyorlar. Türkiye’deki teknoloji Artvin gibi kritik bölgelerde maden çıkarmada yeterli değil mi? Yoksa Türkiye teknolojik açından o noktaya geldi mi? Bu söylediğiniz faktörlerin hepsi çok önemli faktörler. Zaten bu maden faaliyete geçerken bu soruların tamamı teknik uzmanları ikna edecek düzeyde cevaplamak mecburiyetinde olan bir durum. Bunların herhangi bir yerinde eksiklik olması durumunda zaten maden faaliyete geçmesi için izin alamayacaktır. Cerattepe’de maden Artvin’e zenginlik getirecektir.

PROF. DR. İRFAN BAYRAKTAR: BİLİMDE ‘HAYIR’ YOKTUR, ‘EVET’ AMA DİYE BAŞLARIZ BİZ SÖZE…

Madencilik alanında yine önemli bir isimle konuşuyoruz. Prof. Dr. İrfan Bayraktar, cevher zenginleştirme alanında uzman bir kişi. Prof. Dr. İrfan Bayraktar, Türkiye’de ve dünyada madencilik alanında tanınan bir kişi. Maden zenginleştirme uzmanı olan Bayraktar, bilimde hayır demenin yanlış olduğunu belirterek, bilimin madencilikte birçok endişeyi giderdiğini, ülkemizin teknolojik açıdan iyi bir noktada olduğunu söyledi. Bayraktar, şöyle dedi: “Artvin bölgesini iyi biliyorum ve maden projesini de araştırdım. Korkular olabilir; ancak maden çıkmaya başlayınca herkes madenin zarar vermeyeceğini görecektir. Bir defa Türk vatandaşıyım. Üniversite hocalığı yaptım. Olayı çevreyle, madencilik ya da cevher zenginleştirme ilişkisini genelleştirmeye karşıyım. Her proje hangi bölgedeyse o bölgenin özelliklerine göre irdelenmelidir. Projelere genel değil, o bölgenin özellikleri ne, ne gibi bir metot uygulanacak. Bilimde ‘Hayır’ diye bir şey yoktur, ‘evet’ ama vardır. Yani ‘çevreye iyi bir projeyle yapılabilir mi?’ şeklinde bir soru soracak olursanız cevabım ‘Kesinlikle yapılabilir’ olur. Zaten genel olarak ben hocalık sürecinde de mühendislik eğitimimde öğrencilere hayır sözcüğünün kullanılmaması gerektiğini evet ama şartlarının söylemenin mühendislik olduğunu söylemiş birisi olarak tabii ki buna evet diyeceğim. Yapılabilir.”

HOCALARIN HOCASI SEYFi KULAKSIZ İLE MADENCiLiĞi KONUŞTUK

Türkiye’de madencilik alanında kiminle röportaj yapılmalı” dediğimizde kesinlikle Prof. Dr. Seyfi Kulaksız ile görüşmelisiniz denilen hocaların hocası ile görüştük. Maden Mühendisi, işletme alanında profesör olmuş ve aynı zamanda hukukçu olan Seyfi Kulaksız ile her yönüyle madenciliği konuştuk. Kulaksız, “Maden Paris’in göbeğinde çıkarılıyor, Artvin’de neden çıkarılmasın? Yerel insanlarımızı mağdur etmeyecek şekilde her türlü yerde madencilik yapılabilir. Bakın, Paris'in göbeğinde hiç beğenmediğimiz alçı taşı yatakları var. Paris'in ana merkezine 15 km mesafede. Siz Ankara'yı düşünün. Yaşamkent'te madencilik yapıyoruz. Türkiye'de yapamazsınız ama Paris'te yapılıyor. Artvin’de neden yapılamasın” dedi. 

İLKAY BENGÜ ÇELİK: CERATTEPE’DE DE MADEN ÇIKARILABİLİR

Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı’nda yardımcı doçent olarak çalışmakta olan Doç. Dr. İlkay Bengü Çelik de “Maden çıkarılmaması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü etrafımızdaki her şeye bakacak olursanız her şeyin hammadde kaynağı madenler. Yeter ki siz işin doğasına uygun kuralları uyguladığınızda, hem doğadaki tüm canlıların hayatına saygı gösterdiğinizde bu iş tabii ki yapılabilir. Doğru yöntemler ve teknoloji kullanılarak çevreye, doğaya, şehirlere herhangi bir zarar verilmeden maden çıkarmak mümkün iken, Artvin ve benzer yerlerde de bunu neden uygulamayalım ki” ifadelerini kullandı.

MEHMET ALİ HİNDİSTAN: ZARAR VERMEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Doçent Doktor Mehmet Ali Hindistan ile Türkiye’de madencilik üzerine kısa bir söyleşide bulunduk. Ülkemiz açısından madenciliğin neden önemli olduğunu anlatan Hacettepe Üniversitesi’nin başarılı öğretim üyelerinden Hindistan, çevre ya da madencilik arasında seçim yapmaya çalışma ısrarından vazgeçilmesi gerektiğini ve çevreye duyarlı bir biçimde uygun teknolojilerin kullanılarak her yerde madenciliğin yapılabileceğini söyledi. Hindistan, maden işletmeciliğinin çevreyi yok etme anlamına gelmediğini, doğa koşulları, bölgenin şartları göz önüne alınarak Artvin Cerattepe’de de madenciliğin yapılabileceğini ileri sürerek, yapılması gerekenleri anlattı. Hindistan, “Madencilik faaliyetlerinde bu türden yapılan tahribatlar diyelim, doğadaki bir takım değişiklikler farklı şekillerde yerine getirilebilir, iyileştirme yapılabilir” dedi.

Turan ŞENTÜRK

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap