SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çay ve Cumhurbaşkanı

Çay ve Cumhurbaşkanı

20 Mayıs 2016 Cuma - 10:40








Çayda birinci sürgün alımları, Çaykur ve özel sektör tarafından yoğun bir şekilde sürmekte. Tabii Çaykur yeni açıklanan taban fiyat olan 1.77 TL ve destekleme olan 1.3 TL ile alımlarını sürdürüyor. Elbette destekleme, özel sektöre verilen çay için de geçerli. Üretici Çaykur’dan alacağı üretici belgesi ile birlikte özel sektöre giderek, bu belgeyi vermek zorunda. Fiyat açıklandı, fiyata itiraz olmadığını gördük.

Her ne kadar Ziraat Odası 2 TL taban fiyat istediyse de ülkenin durumu, enflasyon oranı hesabı ile yüzde 12,3 oranında verilen zam, çay üreticisini memnun etti. Ancak özel sektör çay alımlarına 1,5 TL’den devam etmekte, sanki hiç zam olmamış gibi, özel sektör kendi belirlediği taban fiyattan alımlarını sürdürüyor. Bazı özel sektörler 1,5 TL’den kantarda ürün bedeli öderken, bazı özel sektörler 1-2 ay süre ile, bazı özel sektörler ise 1.55 TL’den çay almakta ve aldığı çayın yüzde 30’unu kuru çay alma koşulu ortaya atmakta.

Randevulu sistemde randevusunu kaçıran, randevu gününde çayını veremeyen üretici zorunlu olarak özel sektörün kapısını çalmak zorunda kalıyor. Bu uygulama ilk kez uygulanmakta ve üretici Çaykur kapısından geri dönmek zorunda kalmakta. Elbette çay üreticisinin tek güvencesi olacak olan ‘Çay Kanunu’ sözünü “Bu sezon mutlaka kanun çıkacak” diye Bakan verdi. Söz tamam da, bu sözün içinde neler var?

Hepsi merak konusu. Acaba çıkacak olan Çay Kanunu’nda üretici ne kadar korunacak, kaçak çaya gelecek olan cezalar ne aşamada olacak? Çay Kanunu ne kadar tartışıldı, üretici hakları ne kadar korundu? Bunların hepsi soru işareti? Daha önceki yıllarda hazırlanan Çay Kanunu oldukça tepki almış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olaya el koyarak, hazırlanan kanun taslağını rafa kaldırmıştı.

Cumhurbaşkanı artık Rize’de ve 3 gün boyunca Rize’de bazı etkinliklerde bulunacak. Çay bahçesine konukları ile birlikte girecek ve çay toplayacak. Elbette çay bahçesine girecek olan Cumhurbaşkanı’nın çay ile ilgili bazı açıklamalar yapması bekleniyor. Hele Çay Kanunu ile ilgili üreticilere mesajlar vermesi beklenmekte. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’ye gelmesinden 4 gün önce Rize’ye gelerek, çay taban fiyatını açıklaması tesadüf olmasa gerek.


Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın; Bakan Faruk Çelik’i Rize’ye göndererek, çay taban fiyatını açıklatmasının ardından Rize ziyaretine başlıyor. Üreticinin aklında halen Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002 yılında Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı konuşma var. Bu konuşmasında; iktidara geldiklerinde çayın en az 2 TL olacağını söylemişti. Aradan tam 14 yıl geçti ve çay taban fiyatı halen 2 TL’yi bulmadı.

Olayın diğer yüzüne bakacak olursak; Rizeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği yüzde 76 oy ile Cumhurbaşkanı’na toz kondurmadığı gibi, 2 TL’nin hesabını da tutmuyor...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap