SON DAKİKA



Haber > Olaylar ve Yaşananlar > Olaylar ve Yaşananlar | 24.04.2023

Olaylar ve Yaşananlar | 24.04.2023

24 Ekim 2023 Salı - 08:11




Olaylar ve Yaşananlar | 24.04.2023





26 MİLYON ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNİYOR!

Kayıtlı çalışanların yarısı, kayıtsız çalışanlarla emeklilerin büyük çoğunluğu asgari ücret ve altında aylık alıyor. Asgari ücret, maaş belirlemede temel kriter oluyor. Ülkemizde 15 yaş üzeri çalışma çağında 65 milyon kişi var. Kayıtlı çalışan sayısı 22 milyon. Kayıtlı çalışanların yüzde 40'ı asgari ücret (8.8 milyon) alıyor. Kayıt dışı çalışan sayısı da 7 milyon civarında. Bunların yüzde 85'i (6 milyon) asgari ücret ve altında ücret alıyor. Yani 29 milyon çalışan var. Bunun 15 milyonu asgari ücret ve altında maaş alıyor. Kamuda çalışanların sayısı 5 milyon, bunun 3.5 milyonu kadrolu memur. En düşük memur maaşı 22 bin lira. Kendi işinde çalışan 3 milyon kişi var.16 milyon civarında da emekli var. Bunun yarısından fazlası (8.8 milyon) en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lirayı alıyor. Sadece 7 bin 500 lira alanlar değil, milyonlarca emekli asgari ücretin altında maaş alıyor. Emeklilerde asgari ücretin altında maaş oranı yüzde 70'i (11.5 milyon emekli) buluyor. Yani; ülkemizde 26.5 milyon kişi ve ailesi asgari ücret ve altında maaş ile geçinmeye çalışıyor.

ARZU BAŞKAN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI MI?

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Artvin Şavşatlıdır. Göreve geldiği günden bu yana da sendikasını ayakta tuttu, kararlı bir mücadele örneği sergiledi. İşçi sınıfının mücadelesi DİSK altında kolay değildir. Arzu Çerkezoğlu’nun adı şu sıralar İstanbul ya da Artvin’de belediye başkan adaylığı için de geçiyor. Artvin’in 100 yıldır ne kadın vekili ne de kadın belediye başkanı oldu. Bu tablo serhat şehir Artvin için biraz üzücü bir durum. İşte tam bu noktada aynı zamanda bir hekim olan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu öne çıkan isim oluyor. Çerkezoğlu’na genel seçimlerde de milletvekilliği teklifi götüren CHP’nin bu kez de Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerde Arzı başkana ya İstanbul ya da memleketi Artvin’den belediye başkan adaylığı teklifi götüreceği belirtiliyor.

ÖZTÜRK’ÜN ADAYLIĞINA DESTEK VAR

CHP’den Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için yola çıkan ve destek turlarına devam eden iş adamı Ali Türen Öztürk’e destek gelmeye devam ediyor. Partililer yerel yönetimlerde tecrübeli belediye başkanlığı yapmış, mimar mühendis altyapısı olan Öztürk’ün belediye başkan adayı olmasına sıcak bakıyorlar. Trabzon Büyükşehir Belediyesini kazanacak yerel bir ittifak kurulması noktasında Ali Türen Öztürk’ün onay göreceğini de dile getiren CHP nin Trabzon’daki önemli isimleri bir araya gelerek ortak bir çağrıda bulunacaklar. Ali Türen Öztürk’ün desteklenmesi noktasında ortak çağrı yapmaya hazırlananlar arasında eski il başkanları da var. Trabzon’da son dönemde hem Büyükşehir hem de Ortahisar’da belediyecilik hizmetlerinde çok ciddi gerileme ve kötü bir yönetim anlayışının hakim kılındığını belirten partililer CHP’nin kendi içinde birlik ve beraberliği sağlaması halinde yerel seçimlerin kazanılacağını belirtiyorlar.

ÖZER İPTAL EDİLEN YATIRIMLARLA İLGİLİ KONUŞACAK MI?

AK Parti Ordu Milletvekili Mahmut Özer, seçim öncesi Milli Eğitim Bakanı iken Ordu’ya, okul, öğretmenevi, spor salonu ve özel eğitim yatırımları sözü vermişti. Mahmut Özer’in bakanlığı bitmiş, yeni gelen Bakan Yusuf Tekin, Ordu’ya söz verilen yatırımları iptal etmişti. TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Ordu Milletvekili Mahmut Özer, Ordu’nun yatırımlarının iptal edilmesi konusunda bir açıklama yapmamıştı. AK Parti Milletvekili Mahmut Özer Ordu’ya geldi. Özer iki gün Ordu’da kalacak. Özer, Altınordu, Fatsa, Ünye, Gürgentepe ve Kabadüz ilçelerinde incelemelerde bulunacak. Öte yandan milletvekili Özer’in Ordu’nun iptal edilen milli eğitim yatırımlarıyla ilgili açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap