SON DAKİKA



Haber > Gündem > Yüzlerce göçmen kuş, binanın camlarına çarparak öldü

Yüzlerce göçmen kuş, binanın camlarına çarparak öldü

09 Ekim 2023 Pazartesi - 12:31




Kuş uzmanlarına göre uygun göç koşulları, yağmur, sergi salonunun loş ışıkları ve cam duvarları kuşların ölümüne yol açan faktörler oldu





Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Şikago şehrinde göl kıyısındaki McCormick Place adlı sergi salonunun camlarına çarpan yaklaşık 1000 göçmen kuş telef oldu. Kuş uzmanlarına göre uygun göç koşulları, yağmur, sergi salonunun loş ışıkları ve duvarlarının camdan oluşu kuşların ölümüne yol açan faktörler oldu. Chicago Field Müzesinin kuş bölümü koleksiyon müdürü David Willard, "Pencereler ölü kuşlardan oluşan bir halı gibiydi" dedi. 

“Normal bir gecede en fazla 15 ölü kuş olurdu," diyen Willard, AP'ye yaptığı açıklamada, "McCormick'te olup bitenleri takip ettiğimiz 40 yıl boyunca, bu ölçekte hiçbir şey görmedik" ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yüz milyonlarca kuşun camlara çarpma sonucu öldüğünü tahmin ediyor. 

Smithsonian Koruma Biyoloji Enstitüsü ve ABD Balık ve Yaban Hayatı İdaresi'nden bilim adamları, 2014 yılında bu sayının yıllık 365 milyon ila 988 milyon arasında olduğunu ortaya koyan bir çalışma yayınladı. Cam çarpmaları ABD'nin hemen hemen her büyük şehrinde bir sorun teşkil ediyor. 

Kuşlar şeffaf veya yansıtıcı dış cephe cam kaplamaları görmüyor ve bunun tehlikeli bir engel olduğunu anlamıyor.  Camlardan içeri bitki veya çalıları ya da yansımalarını gördüklerinde onlara yöneliyor ve kendi ölümlerine yol açıyorlar. Serçe ve ardıç gibi geceleri göç eden kuşlar yön bulmak için yıldızları kullanıyor. Binalardan gelen parlak ışıklar onları hem çekiyor hem de kafalarını karıştırıyor, bu da pencere çarpmalarına yol açıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap