SON DAKİKA



Haber > Gündem > Yoncalı Barajı, 2024 yılının ilk çeyreğinde su tutmaya başlayacak

Yoncalı Barajı, 2024 yılının ilk çeyreğinde su tutmaya başlayacak

14 Ekim 2023 Cumartesi - 14:52




Malatya’nın Arguvan ilçesinde yapımı tamamlanmak üzere olan Yoncalı Barajı’nda incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, depremden hiçbir şekilde etkilenmeyen teknoloji ile inşa edilen barajın 2024 yılının ilk çeyreğinde su tutmaya başlayacağını söyledi.





Malatya’nın Arguvan ilçesinde bulunan ve yüzde 98’i tamamlanan Yoncalı Barajı inşaat alanını inceleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Barajın 9 kilometrelik tümel inşaatında incelemeler yapan Bakan Yumaklı daha sonra şantiye alanını da ziyaret ederek burada işçilerle buluştu. Yapım aşamalarını tek tek inceleyen Bakan Yumaklı daha sonra barajın gövde kısmının yer aldığı bölgeye de geçerek bilgiler aldı.
Burada açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, baraj inşaatının yüzde ikilik kalan kısmının yılsonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirterek, 2024 yılının ilk çeyreği itibariyle barajın su tutmaya başlayacağını söyledi. Yoncalı Barajının 6 Şubat depremlerinde herhangi bir hasar görmediğini de belirten Bakan Yumaklı, “Bu barajın başka bir özelliği de yaklaşık 9 kilometrenin üzerinde bir tünelle 175 bin dekarlık bir alanın sulanacak olması. Şu anda halihazırda devam eden bir inşaat süreci var. Yaklaşık yüzde 75’i tamamlanmış durumda geri kalan yüzde 25’i de en kısa zamanda bitecek. Yaklaşık bu da 4,5- 5 aylık bir süre alacak. Daha sonra da sulama kanallarının yapımıyla ilgili sürece geçilecek” dedi.

Sulama kanallarının da bitmesi ile bölge için çok daha farklı ürün çeşitlerinin ve verimli üretimin gerçekleşmesinin sağlanacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Elbette depremle beraber başta Malatya olmak üzere bütün deprem illerinin kalkındırılmasına ilgili tekrar o deprem öncesi dönemlerinde görmesi hatta daha da ileriye gitmesiyle alakalı devletin bütün kurumları hakikaten üstün bir gayretle çalışmaya devam ediyor. Bunların arasında hâlihazırda vatandaşlarımızın ihtiyacı için yapımı devam eden konutlarımız var, köy evlerimiz var, onun dışında tarımsal yapılarımız var” ifadelerine yer verdi.




Artık Türkiye'de çok devasa ve büyük yapıların Türk mühendislerinin, mimarlarının ve işçisinin emeğiyle yüzde yüz milli olarak yapılabildiğine değinen Bakan Yumaklı, “Hatırlarsanız Yusufeli Barajı kendi kategorisinde dünyanın beşinci barajı, Türkiye'nin de en büyük barajı. 275 metrelik bir yüksekliğe sahip, binlerce kilometrelik tünellerle birlikte o inanılmaz doğa şartlarını işte bu bahsetmiş olduğum bu ülkenin evlatlarının, bu ülkenin mühendislerinin beyin gücü, zihin gücü, emeğiyle beraber oldu. Orada da inşallah önümüzdeki yılın başı itibariyle biz şu anda hâlihazırda devam eden elektrik üretim testlerini tamamlamış olacağız ve enerji bakanlığımıza teslim etmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap