SON DAKİKA



Haber > Gündem > Vatandaş bu kadar olmaz dedi! Hurda araçlar fiyatına şok olacaksınız

Vatandaş bu kadar olmaz dedi! Hurda araçlar fiyatına şok olacaksınız

20 Şubat 2022 Pazar - 16:52




Zamların vurduğu ikinci el araç piyasa son zamanlar da en durgun günlerini yaşıyor 100 bin lira altındaki araçların hurdaya döndüğü, 2020 başında 5-10 bin TL olan araçların ise 40 bin liraya çıktı.





2020-2021 aralık dönemindeki bir yılda yüzde 80-120 aralığında artan ikinci el araç fiyatları, kur korumalı mevduatın etkisiyle aralık ayından bu yana yüzde 8-15 aralığında düştü. Ancak yine de makul, kullanılabilir şeklinde nitelenen ikinci el araçların 100 bin liranın üzerinde olduğu belirtiliyor.

’10 BİN LİRALIK ARAÇ 40 BİNE ÇIKTI’

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, yüksek enflasyonun etkisiyle alım gücünün düşmesinin ikinci el araç satışlarını durma noktasına getirdiği değerlendirmesinde bulundu.

Artık yaşı çok ileri, normal şartlarda çok fazla tercih edilmeyen modellerin bile 10-20 bin TL aralığında iken 40 bin TL’ye kadar çıktığını söyleyen Çetintürk, “Eskiden 100 bin liranın altındaki araç satışları çok hareketliydi. Bu araçlar makul, kullanılabilir araçlardı. Ancak şimdi 100 binin altındaki ikinci eller hurdaya dönmeye başladı”  dedi.

‘SATIŞLAR YÜZDE 45 AZALDI’

Aralık ayından sonra dolar kurundaki çekilmeyle ikinci el araç satışlarında yaklaşık yüzde 45 düşüş olduğu bilgisini veren Dr. Çetintürk, “2022 Ocak’ta da keyifsiz tablo devam etti. Aralık ayına kadar neredeyse her hafta zamlanan araç fiyatları kurdaki düşüş sonrası yüzde 15’e kadar geriledi ancak fiyatlar hem fiyatların yine yüksek kalması hem de piyasadaki belirsizlik alıcıların bekleyişe geçmelerine neden oldu. Bu bekleyiş sürüyor” diye konuştu.

‘GETİRTİYORUZ AMA SATABİLİR MİYİZ?’

Otomotiv pazarı da yılın ilk ayında daralmıştı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 Ocak’ta önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,8 oranında azaldı. Aynı dönemde otomobil satışlarındaki düşüş ise yüzde 17,9 olarak gerçekleşti.

Toyota Sonkar Genel Müdürü Aykan Ceylan, mevcut koşullardan dolayı araç siparişi verirken oldukça temkinli olduklarını söyledi. Ceylan, “Siparişleri verdik ancak düşünüyoruz, ‘alım gücü azaldı, bu arabaları getirtiyoruz ama satabilir miyiz’ korkusu da var. Bu yüzden temkinli sipariş veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap