SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ücretsiz zulüm!
15.09.2022

Okullar açıldı, binlerce öğrenci pazartesi günü ders başı yaptı. Tüm öğrencilere ve öğretmenlerimize yeni eğitim öğretim yılı hayırlı uğurlu olsun. Yeni eğitim-öğretim yılına öğrencileriyle birlikte ‘merhaba’ diyen velileri maddi açıdan bir hayli sarsan kırtasiye masrafları oldu. Dur durak bilmeyen enflasyon, maalesef okul masraflarına da yansıdı, kırtasiye ürünlerine yüzde yetmişe varan zam geldi. Bu demek oluyor ki asgari ücretle geçinen bir ailenin gelirinin beşte biri okul masrafına gidiyor. Heyhat! Duyarlı olan her vatandaş, çocukların ve velilerin bu yaşadığı zam zulmüne duyarsız kalmaz, kalmamalı. Üstelik eğitim ücretsizken bu zorluğu yaşıyoruz! Yani kitaba, tebeşire, eğitime, katkı payı ve okulun diğer giderleri için para vermiyorken yaşıyoruz bu durumu. İnanılır gibi değil! Eskiden kara tahtaya tebeşirle yazardık ama hiç böyle bir derdimiz yoktu!

Okul masrafları ailelerin bütçesini zorlamazdı. Bir kalemin 300 ile 500 lira arasında değiştiği, bir defterin 50 ila 100 lira arasında olduğu ülkemizde refahtan, sosyal devlet ideolojisinden bahsedebilir miyiz? Vatandaş artık çarşıya gitmeye korkar oldu. Nasıl olmasın ki? Sadece çocukların defteri, kalemi değil, okul kıyafeti, ayakkabısı, çantası derken masraflar dağları aştı. Diğer taraftan kırtasiyeler de geçtiğimiz günlerde zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılmamasını, aksi takdirde kırtasiye esnafının olumsuz yönde etkileneceği gerekçesiyle eylem yaptı. Eylemde, tüm zincir marketlerde kırtasiye ürünleri satışının yasaklanması için gereğinin yapılması istendi. Yani veliler sadece alacağı ürünü kırtasiyelerden, onların koyduğu kar payıyla daha pahalıya alsın öyle mi? Tamam da güzel kardeşim vatandaş, alacağı ürünü süper markette daha uyguna bulabiliyorsa tabii ki oradan alacak.

Ülkede herkes ekonomik açıdan dar boğazda, alacağı kırtasiye ürününü üç beş kuruş da olsa daha uyguna almak istemesi normaldir. Merak edilen soru şu: Süper marketlerin daha uyguna sattığı ürünü nasıl oluyor da kırtasiyeler daha pahalıya satabiliyor? Süper marketler bu fiyatlardan kar elde ediyorsa sizin kar payınızı düşünmek bile istemiyorum. Dahası, bu demek oluyor ki fiyatları siz ayarlıyorsunuz. Burada sadece devlet büyüklerimize de suç bulmayı pek doğru bulmuyorum. Öyle ya da böyle olan yine vatandaşa oluyor. Tebeşir tozu yutmuş bir vatandaş olarak bazen düşünmeden edemiyorum; Eskiden mi iyiydik yoksa eskiler mi daha mı iyiydi? Bilemedim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap