SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye'de doktor sayısı azaldı!

Türkiye'de doktor sayısı azaldı!

20 Mart 2024 Çarşamba - 09:17




Sağlık çalışanları, yetersiz maaşlar, şiddete uğrama riski ve ağır çalışma şartları nedeni ile yurt dışına göç etmeye çalışıyor. Vatandaş ise sağlık sistemindeki problemler nedeni ile mağdur oluyor.





Türkiye'deki sağlık sorunu giderek artıyor. İktidar her ne kadar ülkemizdeki sağlık sistemini övse de, vatandaş için durum çok farklı. Acilde saatlerce sıra bekleyen, günlerce randevu bekleyen ve bazı durumlarda ise MR için aylarca beklemek zorunda kalan halk artık sağlık sistemine tepki gösterir oldu.

Türkiye'deki sağlık çalışanlarına yönelik yetersiz maaş verilmesi, yaşanan şiddet olayları ve ağır çalışma şartları da sağlık sistemimizi adeta felç etti.

DOKTORA GÖÇ ETMEK İÇİN YOL ARIYOR

Son iki yılda 5 bin 710 hekim yurt dışına gitmek için 'iyi hal belgesi' aldı. 2016'da bu sayı sadece 20'ydi. Devletteki doktor açığı ise 2023'te bin 398'e ulaştı.

OECD VERİLERİ GERÇEĞİ GÖSTERİYOR

OECD'nin 38 üyesi ve Avrupa ülkeleri arasında kişi başına düşen hekim sayısının en düşük olduğu ülke Türkiye. Ülkemizde bin kişiye 2,2 doktor düşerken, OECD ortalaması 3,7. Hemşire sayısında da durum iç açıcı değil. Türkiye, bin kişiye 2,8 hemşire ile Kolombiya'nın ardından sondan ikinci. OECD ortalaması ise 9,2.

HASTALAR MAĞDUR

Randevu bulma sorunu her geçen gün artıyor. Hastalar aylarca randevu bekliyor, özel hastanelere yönelmek zorunda kalıyor. Bu durum da sağlıkta eşitsizliği derinleştiriyor.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM GEREKLİ


Sağlık sistemimizin iyileştirilmesi için acil adımlar atılması gerekiyor. Doktorlara ve sağlık çalışanlarına hak ettiği değer verilmeli, çalışma şartları iyileştirilmeli ve maaşlar yükseltilmeli. Ayrıca, randevu sisteminin iyileştirilmesi ve sağlıkta eşitsizliğin giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap