SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye’nin hangi ülkelerde kaç askeri var ?

Türkiye’nin hangi ülkelerde kaç askeri var ?

28 Aralık 2019 Cumartesi - 11:45




Kamuoyu Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip gönderemeyeceğini tartışırken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülke dışında bulundurduğu üsler ve muharip kuvvetler de belli oldu.





Türkiye uzun zamandır yabancı ülkelerde üs ve asker bulunduruyor. Bunların bir kısmı muharip kuvvet olmakla birlikte, büyük çoğunluğu bulundukları ülkelerin ordularını eğitmek ve caydırıcı barış gücü rolü oynamaktan ibaret.

Askeri terminolojide “ileriden savunma konsepti” olarak ifade edilen, özellikle de terör tehditini muhtemel yuvalanma odaklarında imha etmeye veya caydırıcı rol oynamaya yönelik stratejik yaklaşımın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin benimsediği bir yöntem olduğunu iddia etmek şu an için mümkün görünmese de, bölgesel ve uluslararası şartların dayatması olarak, giderek daha fazla tartışma konusu olacak gibi görünüyor.

Dolayısıyla, yabancı ülkelerde Türk askeri varlığı ve üsleri konusu gelecek zaman içerisinde daha fazla gündemimize girecek. Şu an için yabancı ülkelerde bulunan askeri üslerimiz ve askeri varlığımız hakkındaki bilgileri sizin için derledik:

Türkiye şu ülkelerde askeri üs bulunduruyor:

1- KKTC
2- Suriye
3- Irak
4- Azerbaycan
5- Somali
6- Katar


Türkiye’nin asker bulundurduğu ülkeler ve sayıları ise şöyle:

1. KKTC'de 40 000 asker. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın askeri personel yaklaşık 40.000 düzeyindedir.

2. Somali'de 2000 asker. Türkiye’nin, yurtdışındaki en büyük askeri üssü Somali’de bulunmaktadır. Başkent Mogadişu’da Türkiye tarafından yapılan Somali Harp Okulu ve Astsubay Okulu, 2017 yılında hizmete girmiştir.

3.Suriye'de 5000 asker. Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 12 adet gözlem noktası oluşturulmuş ve görevli TSK personeli sayısı 5.000 düzeyine çıkmıştır.

4. Irak'ta 2500 asker. Terörle mücadele amaçlı olarak Irak’ın kuzey bölgesinde 10 farklı bölgedeki karakollarda asker bulunduran Türkiye’nin Başika Kampı ve civarında 2.500 civarında askeri personeli görev yapmaktadır.


5.Arnavuktluk'ta 24 asker. Türk Deniz Kuvvetleri, Adriyatik kıyısında bulunan Paşalimanı Deniz Üssü’nde yerleşmiştir ve bu bölgede gözlemci Türk askeri varlığı bulunmaktadır. Türkiye’nin NATO Görev Kuvveti kapsamında TCG “Sokullu Mehmet Paşa” ve TCG “Akçakoca” isimli gemileri Arnavutluk’un ikinci en büyük liman kenti Avlonya’da bulunuyor.

6. Lübnan'da 100 asker. Türkiye, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) 100 kadar Türk Silahlı Kuvvetleri personeliyle destek veriyor.

7.Katar'da 300 asker. Katar’ın talebi üzerine, bu ülkedeki Türk askeri üssü ve muharip varlığı önemini korumaktadır. Şu ana kadar, El Rayyan Üssü’nde 300’e yakın Türk askeri konuşlandı. Katar’daki askeri üssün kapasitesi 4.000 askerdir.

8. Bosna - Hersek'te 250 asker. NATO ve EUFOR görevlendirmesi kapsamında TSK personeli bulunmaktadır. Ülkedeki Türk askeri bir motorlu piyade bölüğü ve irtibat/izleme timlerinden oluşuyor.

9. Kosova'da 400 asker. NATO ve EUFOR görevlendirmesi kapsamında TSK personeli bulunmaktadır. Ülkedeki Türk askeri bir motorlu piyade bölüğü ve irtibat/izleme timlerinden oluşuyor.


10. Afganistan'da 2000 asker. Afganistan’da yer alan çok uluslu tugayda 2.000 civarında askerle Türkiye de bulunmaktadır.

11.Azerbaycan'da 100 asker. Azerbaycan Askeri Lisesi ve askeri eğitim amaçlı olarak 100 civarı Türk askeri varlığını sürdürmektedir.

12. Demokratik Kongo Cumhuriyetinde 17 asker. TSK, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki seçimler nedeniyle yapılan barışı destekleme harekâtına 1 C-130 Askeri Nakliye Uçağı ve 17 askeri personelle katkı sağlıyor.

13.Libya’da TSK varlığı tartışılıyor.

Türkiye, İngiltere merkezli Pricewaterhouse Coopers’un (PwC) yayınladığı ‘Küresel Savunma Perspektifleri 2017’ adlı rapora göre ABD’den sonra yurt dışında en aktif olan ikinci ordu.


Aynı raporda TSK’nın 2014’te mevcut personelinin yüzde 8.6’sının, 2016’da ise askeri personelinin yüzde 13.2’sinin yurt dışında görev aldığı belirtildi.

Bosna-Hersek'ten Doğu Timor'a kadar 6 hassas bölgede BM adına askeri gözlem misyonunda bulunan Türkiye, halen Gürcistan'da AGİT, Batı Şeria'da İsrail ve Filistin adına barışın sürdürülebilmesi ve Sudan'daki BM görevinde yer alıyor. Gürcistan, El Halil ve Sudan'da halen 11 personel görev yapıyor.

Şu anda 50 bine yakın Türk askerinin ülke dışında görev yaptığı tahmin ediliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap