SON DAKİKA



Haber > Gündem > TBB’den mahkeme ve Yargıtay üyeleri için soruşturma talebi

TBB’den mahkeme ve Yargıtay üyeleri için soruşturma talebi

05 Ocak 2024 Cuma - 17:02




AYM'nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararının mahkeme ve Yargıtay tarafından uygulanmamasının yankıları sürüyor.





Türkiye Barolar Birliği, AYM'nin kararlarını uygulamayan yargıçlar hakkında soruşturma açılması için başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi davasından tutuklu bulunan ve 14 Mayıs'taki seçimlerde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine hak ihlali kararı verdi. AYM'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay'a gönderdi.

YARGITAY AYM KARARINI TANIMADI

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Anayasa'nın kesin hükümlerine rağmen AYM kararlarını tanımayarak Atalay'ın tahliye kararını uygulamadı.
Yargıtay'ın ve yerel mahkemenin bu tutumu ülke genelinde tepki ve yankıya neden oldu.

TBB'DEN YARGIÇLAR HAKKINDA SORUŞTURMA TALEBİ

Türkiye Barolar Birliği, (TBB) Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan yerel mahkeme ve Yargıtay üyeleri hakkında ceza soruşturması başlatılmasını talep etti.
Adalet Bakanlığı'na ve Yargıtay'a konuyla ilgili dilekçelerini sunan TBB açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye Barolar Birliğince, Hatay Milletvekili seçilen Şerafettin Can Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin ikinci kez verilen hak ihlali kararı üzerine; kararı uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında, karar verildikten hemen sonra 29.12.2023 tarihinde Türk Ceza Kanunu'nun 109. (Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma), 257. (Görevi kötüye kullanma) ve 309. (Anayasayı ihlal) maddelerine aykırılıktan ceza soruşturması başlatılması talebi ile Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne başvurulmuştur.
Yine Şerafettin Can Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2. kez vermiş olduğu karar üzerine Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan ve Üyeleri Hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 109. (Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma), 257. (Görevi kötüye kullanma), 301.( Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) ve 309. (Anayasayı ihlal) maddelerine aykırılıktan ceza soruşturması başlatılması ve soruşturmanın etkin ve etkili bir şekilde yürütülerek cezalandırılmaları istemi ile haklarında kamu davası açılmasının sağlanması talebi ile Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruluna sunulmak üzere Yargıtay Birinci Başkanına başvurulmuştur."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
AYM

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap