SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tarla yangınları, ihmal mi kasıt mı?

Tarla yangınları, ihmal mi kasıt mı?

12 Haziran 2022 Pazar - 10:12




Rusya’nın Ukrayna işgaliyle derinleşen gıda krizi için alarm zilleri çalıyor. Milyonlarca insan "açlık" riskiyle karşı karşıya. Dünyada gündemden düşmeyen "kıtlık" kapımıza dayanmışken ülkemizde yaşanan tarla yangınları, sabotaj ihtimalini gündeme getirdi. Ekili alanların birbiri ardına yanması dikkatleri çeken önemli bir nokta. İhmal veya kasıt olup olmadığının araştırılmasını isteyen bir çok sosyal medya kullanıcısı önlem alınması gerektiğini dile getirdi.





Dünyayı sarsan Covid-19 pandemisi ve sonrasında patlak veren  Rusya-Ukrayna savaşı,  pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı.

Küresel ısınmanın beraberinde getirdiği iklim değişikliği, pandeminin yaratmış olduğu sonuçlar ve nihayetinde yaşanan savaş, dünyayı bir gıda krizine doğru sürüklüyor. 

EKİLİ ALANLAR YANIYOR

Türkiye iklim krizinin yarattığı kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında yaşanan sorunlarla karşı karşıya. Öte yandan ülkemizdeki tarım alanlarında yaşanan yangınlarda artış olduğu görülüyor. Bazı ekili alanların yanmasına yıldırım düşmeleri gibi doğal nedenler yol açsa da, büyük çoğunluğunun insanlar tarafından kazara ya da kasıtlı olarak başlatıldığına inanılıyor.

Birleşik Krallık’taki Exeter Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yangınlar sonucu ortaya çıkan çevre kirletici maddelerin uzun vadede tarıma verdiği zararın kuraklık sonucu yaşanan kayıplardan bile fazla olduğunu ortaya koyuyor.


Araştırmacılar, atmosferdeki karbon miktarını hızlı şekilde düşüren orman yangınlarının, kilometrelerce uzaktaki tarım alanlarında bile bitki verimliliğini belirgin şekilde düşürdüğünü söylüyor.

KITLIK EKONOMİSİ

The Economist dergisinin “kıtlık ekonomisi” olarak tanımladığı bu dönemde, başta ilaç olmak üzere, kahveden kömüre, oyuncaktan otomotive kadar pek çok sektör kıtlık riski altında. 

Gıda fiyatları salgın, iklim krizi derken zaten yükselişteydi, ancak Ukrayna’daki savaş ve yaptırımlar dünyayı küresel gıda kıtlığı ile karşı karşıya getirdi. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre 43 ülkede 350 milyondan fazla insan açlık ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI DÜNYAYI ETKİLİYOR


Üç ayı aşkın bir süredir devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı, tüm dünyayı etkileyerek, gıda krizlerine ve enerji tedarik zincirlerinde aksamalara neden oluyor.

Bilindiği gibi Rusya ve Ukrayna ortaklaşa küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ukrayna, ise tek başına bunun yüzde 30’unu oluşturuyor. 

YANGINLAR KASITLI MI?

Buğday krizi dünyayı sarsmaya devam ediyorken Türkiye'de son dönemde ard arda yaşanan yangınlar yürekleri yakıyor. Tarımı kuraklıktan daha çok etkileyen bu durum bitki verimliliğini belirgin şekilde düşürüyor.

EKİLİ ALANLAR YANIYOR


Son dönemde yurdun çeşitli bölgelerinde, binlerce dönümlük ekili alan ve buğday tarlası yandı. Bir çok insan bu tarz yangınların daha sık, daha yoğun ve daha yaygın hale gelmesinden endişe duyuyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap