SON DAKİKA



Haber > Gündem > Son yılların en büyük tarihi çini operasyonu! 19 yıl sonra ortaya çıktı

Son yılların en büyük tarihi çini operasyonu! 19 yıl sonra ortaya çıktı

08 Eylül 2023 Cuma - 14:34




İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleris son yılların en büyük tarihi çini operasyonu düzenlendi. Operasyonda 136 parça tarihi çini ele geçirildi.





İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Diyarbakır’ın simge tarihi eserlerinden olan Ali Paşa Cami’nden 2004 yılında  çalışma çalınan tarihi çiniler üzerine nefes kesen bir operasyona imza attı.Yapılan teknik ve fiziki takip ile istihbarat çalışmalarının ardından Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri operasyon için düğmeye bastı. Sarıyer'de bir adrese yapılan baskında 19 yıl önce çalınan tarihi eserler ele geçirildi.

Detayları CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ aktardı.  

ÇİNİLER DİYARBAKIR’DA ÜRETİLMİŞ

"Çini eserlerin, Osmanlı döneminin İznik ve Kütahya çini sanatlarından farklı olarak, Memlük sanatı üslubunda Diyarbakır bölgesinde üretildiği düşünülüyor.  16. Yüzyılda Memlük sanatı üslubuyla yapıldığı belirlendi. Çini eserlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından teslim alındıktan sonra, restorasyonu devam eden Diyarbakır Ali Paşa camisindeki orijinal yerlerine takılması düşünülüyor. Tarihi çiniler çalındıkları yerlere yeniden yerleştirilecek"

 


Son yılların en büyük tarihi çini operasyonu 19 yıl sonra ortaya çıktı

 

"HIRSIZLAR NE YAPACAKTI?"

Genelde hırsızlar yurt dışına çıkaramadıysa bu eserleri 30-40 yıl saklayıp sonra satışa çıkarıyorlar. Böylece tarihi eserlerin izini kaybettirmeye çalışıyorlar. Kütahya ve İznik çinilerinin dışında Memlük sanatı üslubuyla yapılmış.

  Son yılların en büyük tarihi çini operasyonu 19 yıl sonra ortaya çıktı

 


NADİDE ESERLER

Selçuklular ile başlayıp, Eyyübi, Akkoyun, Karakoyun ve Memlük sanatı ile devam eden firuze mavisi ve diğer mavinin koyu tonları uyum içerisinde kullanılmıştır. Selçuklu, Eyyübi ve Memlük ahşap sanatında olduğu gibi altı köşeli yıldızlarla etrafında girift örgülü geometrik desenlerle sonsuzluk izlenimi veren bir sanatsal anlayış mevcut. Bordür adı verilen ve çinilerin çevre kuşağını oluşturan çini karolarda Orta Asya kökenli olan, stilize edilmiş ejder figürleri işlenmiştir. Burada ölümsüzlük otu ve ölümsüzlük otunu koruyan ejder kompozisyonu canlandırılmıştır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap