SON DAKİKA



Haber > Gündem > Soma davasında flaş gelişme

Soma davasında flaş gelişme

18 Ağustos 2015 Salı - 13:57




Soma'da 301 madencinin öldüğü kazaya ilişkin davanın üçüncü duruşması başladı.





Sanıkların çapraz sorgusuna başlanan duruşmada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan suçlamaları reddederek, bütün yatırımlarını iş güvenliğine yaptıklarını ileri sürdü. Alev yürümez bantların kazadan sonra ortaya atıldığını söyleyen Gürkan, madende 25 yıllık gaz maskeleri kullanıldığına ilişkin iddiaları da reddetti. Madenci yakınları, Gürkan'a "Delil mezarlıkta" diye tepki gösterdi. Madenci aileleri kendilerini uyaran mahkeme başkanına da "Zaten hep biz susuyoruz" dedi. Ayrıca, davada sanık sayısı 46'ya yükseldi.

Soma'da 301 madencinin öldüğü kazayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Daha önce birçok sanığın tek bir avukat tarafından temsil edilmesinin çıkar çatışmasına yol açtığı hükmüyle ertelenen duruşmada sanıkların çapraz sorgusu yapılacak. Avukatların sanıklara sorular yönelteceği duruşmanın iki hafta sürebileceği belirtiliyor. Daha önceki iki duruşmada 10 oturum yapılan davada mağdur avukatları, sanıkların vereceği yanıtlarla, olayın gizli kalan ayrıntılarının da ortaya çıkmasını beklediklerini açıkladı.

Duruşma öncesinde, tutuklu 8 sanık, Şakran Cezaevi'nden geniş güvenlik önlemleri altında çıkartılıp konvoy halinde Akhisar'a getirildi. Sanıklar, Soma güzergahının daha kısa olmasına rağmen güvenlik nedeniyle Menemen- Manisa üzerinden Soma'ya ulaştırıldı. Sanıklar duruşma salonunun arkasında kendileri için yapılan özel bölüme alındı.

Çevresi bariyerlerle tamamen kapatılan, duruşma salonu olarak kullanılan kültür merkezinin içinde ve dışında da yaklaşık 800 polis görev aldı. Faciada ölen madencilerin aileleri de, toplu olarak arama noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna alındı. Madenci yakınları, duruşma salonuna girdikleri sırada, sanıklara tepki gösterdi, yargılamanın hızlanmasını ve kısa sürede karar çıkmasını beklediklerini söyledi.Duruşma yoklamayla başladı. Ardından askerde olduğu için ifadesi alınamayan tutuksuz sanık maden mühendisi Erdem Cambaz'ın ifadesi alındı. Cambaz, işçilerin üzerindeki ekipmanları kontrol ettiğini, madende herhangi bir olumsuzluk görmediğini, seyyar ölçümlerde ısı değerlerinin zaman zaman makinaların yanından geçtikleri sırada yüksek gibi görüldüğünü anlattı. Cambaz'ın anlattıklarına tepki gösteren ölen işçilerin aileleri, "O kadar insan boşuna mı öldü? 301 işçi neden öldü?" dedi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, "Susun, salondan atarım" uyarısı üzerine işçi yakınları bu kez de, "Zaten hep biz susuyoruz" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap