SON DAKİKA



Haber > Gündem > Sigaraya ilave zam geliyor

Sigaraya ilave zam geliyor

17 Aralık 2023 Pazar - 10:17




Alkollü içki ve sigara üreticilerine 50 milyon liraya varan tutarlarda teminat zorunluluğu getiriyor.





Teminatlar her yıl yeniden değerleme oranında otomatik zamlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, içki ve sigara üreticilerine 1 Ocak 2024'ten itibaren teminat zorunluluğu getirilecek. Sigara üreticileri ve ithalatçıları 50 milyon TL, makaron üreticileri 40 milyon TL, sigara kağıdı ve filtre üreticileri ise her biri için 5 milyon TL teminat yatıracak.

Fermante alkollü içki üreticileri için 5 ila 50 milyon TL, distile alkollü içki üreticileri için ise 50 milyon TL teminat zorunluluğu bulunuyor.

Teminatlar, nakit para dışında banka teminatı ya da iç borçlanma senetleriyle de ödenebilecek.

Sözcü'nün haberine göre, teminat yükü nedeniyle içki ve sigaraya ek zam yapılmasının kaçınılmaz olacağı da bildirildi.

EN GEÇ 60 GÜNDE

Tarım ve Orman Bakanlığı tütün ve alkollü içki üretimi ile ticaretine teminat yükü getirmek için hazırladığı 2023/50 nolu tebliğ taslağına göre, teminatlar geçiş süreci uygulanmadan 1 Ocak 2024’te zorunlu hale gelecek ve en geç 60 gün içinde ödenecek. Teminatlar nakit para dışında banka teminatı ya da iç borçlanma senetleriyle de ödenebilecek.

Taslağa göre sigara üreten ya da ithal eden tüm firmalar 50 milyon TL, makaron üretenler 40 milyon, sigara kağıdı ve filtre üretenler her biri için 5’er milyon teminat yatıracak. Ayrıca nargile, puro, pipo dahil tüm ürünlere ek maliyet binecek. Bira ve şarap gibi fermante alkollü içkiler için kapasiteye göre 5 ila 50 milyon lira arasında; rakı, viski, cin ve votka gibi distile alkollü içkiler içinse kapasite farkı gözetilmeksizin 50 milyon lira teminat yatırılacak. Sektöre danışılmadan hazırlanan düzenlemenin şarap ihracatı ile gastronomi turizmini de vuracağı bildirildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap