SON DAKİKA



Haber > Gündem > Sigaranın her türü ‘kitle imha silahı’

Sigaranın her türü ‘kitle imha silahı’

11 Aralık 2023 Pazartesi - 10:30




Türkiye’de her yıl 234 bin kişiye kanser tanısı konduğunu, 126 bininin ise hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Özyiğit: “Sigara başta olmak üzere tütün ve tütün benzeri materyalleri içeren elektronik sigara, dijital sigara ne derseniz deyin, hepsi kanserojen ajandır ve ‘kategori-1, kitle imha silahı’ hüviyetindedir” dedi.





Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından 2 yılda bir düzenlenen ve kanserde radyoterapi alanında en son bilimsel gelişmelerin tartışıldığı ‘Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi’nin (UROK) 15’incisi 6-10 Aralık’ta Antalya’da gerçekleştirildi.

Etkinliğin basın toplantısına katılan Kongre Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, son verilere göre Türkiye’de her yıl 234 bin kişiye kanser tanısı konduğunu, 126 bin kanser hastasının ise hayatını kaybettiğini söyleyerek “2040 yılı tahminlerine göre ise bu sayının yılda 400 bine ulaşacağı, yani neredeyse iki katına çıkacağı, kansere bağlı ölümlerin de yüzde 85 artış göstererek yılda 233 bine ulaşacağı öngörülüyor. Onun için ülkemizdeki kanser kontrol programlarının etkinliğinin daha da artırılması çok önemli” dedi.

Türkiye’nin tütünle mücadelede tüm dünyanın gıptayla izlediği bir programı olduğunu ancak bunda artık gevşemeler yaşandığını da vurgulayan Prof. Dr. Özyiğit, geçmişte başarıyla uygulanan tütün kontrol programında denetimlerin zayıfladığını vurguladı.

Prof. Dr. Özyiğit, şunları söyledi:

“Tütün kontrol programı sayesinde dünyada 1 milyon kanseri tek başına engelleme şansımız var. Tütün veya tütün benzeri materyallerin, elektronik mi dersiniz, yapay zekalı mı dersiniz, dijital mi olur ne derseniz deyin, tütünü cazip hale getirmek için kullanılan ürünlerin hepsi karsinojenik (kansere yol açan) ajandır ve kategori-1 kitle imha silahı hüviyetindedir. Şu an Gazze’deki olayları biliyoruz, sigarayı o bombardımanın bütün dünyaya yayılmış hali olarak nitelendirebiliriz. Sigara yasaklarının önemiyle ilgili başka bir şey söylememize gerek yok.”

HPV AŞISI HAYATİ

HPV aşısı sayesinde bugün bir kıtada artık bir kanser türünün tamamen ortadan kaldırılma aşamasına geldiğine de işaret eden Prof. Dr. Özyiğit, sözlerini şöyle tamamladı:
“Avustralya kıtası bir kanser türünü kıtadan yok etmek üzere. 2030’da muhtemelen o kanser türü o kıtada artık görülmeyecek. Rahim ağzı kanseri aşı programını uygulamaya başladılar, erkek ve kız çocuklarını aşılıyorlar.” Prof. Dr. Uğur Selek ise HPV aşısının ülkemizde rutin aşılama programına neden mutlaka alınması gerektiğini ise şöyle anlattı: “Özellikle rahim ağzı kanseri, anal kanal kanserleri ya da baş boyun kanserlerinin sebebi HPV olabiliyor. Biz kanserle uğraşan hekimler olarak, bu konu gelecekte ciddi bir problem olarak önümüze gelmeden, birçok kanser türünün aslında bu aşıyla ortadan kaldırılabileceğine inanıyoruz."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap