SON DAKİKA



Haber > Gündem > Şentop: Kim söylerse söylesin bu büyük bir saygısızlıktır

Şentop: Kim söylerse söylesin bu büyük bir saygısızlıktır

06 Aralık 2022 Salı - 11:49




Meclis Genel Kurulu'ndaki 'Gazi Meclis' tartışmasıyla ilgili konuşan Meclis Başkanı Şentop, "Bu ünvana yönelik saygısızlıktır. Bu parlamentoya saygı göstermiyorsanız niye burada bulunuyorsunuz. Kim söylerse söylesin büyük bir saygısızlık" ifadelerini kullandı.





TBMM'de bütçe görüşmelerinde gerginlikle ilgili konuşan Şentop, "Önce TBMM milli mücadeleyi yöneten Meclis'tir, daha sonra devletimizi kuran bir Meclis'tir. Bu Meclisimizin gazilik ünvanını tesadüfen elde etmiş olmadığını 15 Temmuz gecesi burada kahramanca direnişte bulunan arkadaşlarımız göstermiştir. Bu Meclis'e hürmeti olmayanların millete herhangi bir vaadi de olamaz. Eğer bu parlamentoya saygı göstermiyorsanız neden siyaset yapıyorsunuz? Eleştirilecek konular olabilir ama bu MEclis'e karşı bir saygısızlığı hiç kimsenin mazur görmemesi mümkün değil. Burası kişisel mekanlarımız değil. Burası milletimizin mekanıdır. Milletimizi temsil edenlerin bulunduğu mekandır. Parlamentolar konuşma mekanlarıdır. Gürültü yapmak bir fikir açıklamak değildir." dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN TARTIŞILAN 'GAZİ MECLİS' SÖZLERİ

Türkiye'de "ahlak" kavramının yıpratıldığını ve Meclisin itibarına büyük darbeler vurulduğunu ileri süren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu Meclise 'Gazi Meclis' diyorsunuz değil mi? 'Gazi Meclis' şudur; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Meclisi feshetme yetkisi ister tek başına. Milletvekilleri kürsüye çıkar, derler ki 'Bu Meclis yetkisini milletten almıştır. Bir kişi TBMM'yi asla feshedemez.' Ve oy çokluğuyla o teklif reddediliyor. İşte o Meclis Gazi Meclistir. İki, Milli Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk gelir der ki 'bana başkomutanlık yetkisini verin.' Milletvekilleri itiraz ederler. 'Bu Meclis Gazi Meclistir. Biz başkomutanlık yetkisini sadece 3 ay süreyle veririz'. İşte o Meclis Gazi Meclistir. O Meclisin Kuvayımilliye ruhu vardır. O Meclisin beraber olma ruhu vardır. O Meclise kanun geldiği zaman öyle el kaldırıp indirme yoktu. Yeri geldiğinde kürsüye çıkıp Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü reddediyorlardı. Siz Meclisi feshetme yetkisini Erdoğan'a vermediniz mi? Oyladınız, kabul ettiniz."

Tepki gösteren AK Parti milletvekillerine, "Bir insan haklı söylemler karşısında tepki veriyorsa bir sorun var demektir. Ahlaki bir sorunumuz var demektir." şeklinde karşılık veren Kılıçdaroğlu, "Bırakalım bu ayakları. Gazi Meclis bellidir. Ne olduğu da bellidir. Kimin gazi olup olmadığı da bellidir. 'Gazi Meclis' diyorsanız gaziler arasında ayrım yapmayan bir Meclis olması lazım. Gaziler arasında, şehitler arasında ayrım yaptınız." dedi.


OKTAY: HODRİ MEYDAN!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine yanıt verdi. Oktay, “El insaf, Allah’tan kork! Kendi ülkesini uyuşturucu ve kara para aklamayla itham eden bir siyasi parti genel başkanına cevap vermek bile zul. Ortalığı bulandırmak, yasadışı işlemleri teşvik eden bir hükümet olarak bize iftira atmak en basit tabirle insafsızlıktır, bu millete ihanettir, bu ülkeye ihanettir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve bakanlarının uyuşturucuyla ilişkili olduğuna dair elinde bilgi veya bulgu olup da açıklamayan namerttir” tepkisini gösterdi. Oktay, “Bizim kadrolarımızı 3. sınıf diye itham edenlere şahsım ve tüm kabine arkadaşlarım adına sesleniyorum: Senin tüm kadrolarına da, atadığın 70 kişilik toplama danışmanlarının tamamına da açıkça meydan okuyoruz! Hodri meydan! 100. yılın bütçesiyle, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına, Türkiye Yüzyılına güçlü bir başlangıç yapıyoruz. 2053, 2071 hedeflerimizi de dâhil ettiğimiz Türkiye Yüzyılı programımızda bu millete sözümüz, sevdamız, ahdimiz var” ifadelerini kullandı.

KURTULMUŞ'TAN KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Görüşmelerde partisi adına konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine yanıt verdi. Kurtulmuş, “’Milletvekillerini kim belirliyor’ diyorsunuz; sizin milletvekillerinizi de kimin nasıl belirlediğini herkes biliyor. Sosyal medyaya kadar düşmüş olan şu anda partinizle alakası bulunmayan iki değerli yöneticinizin nasıl, ne şekilde milletvekili seçildiğini biliyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘halkta karşılığının kalmadığını’ söylediğini hatırlatan Kurtulmuş, “Biz de Kılıçdaroğlu’na diyoruz ki, madem Recep Tayyip Erdoğan’ın halkta karşılığı yoktur; buyrun er meydanına adaylığınızı ilan edin. Zaten sayın Kılıçdaroğlu’nun buradaki konuşması bir Genel Kurul bütçe konuşması değil; bir cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşmasıydı” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, muhalefetin “hileli zarlarla seçim kazanma taktikleri” eleştirisine de yanıt verirken, “Hileli zarlarla seçim kazanmak lafını bizim lugatımızda bulamazsınız. Biz milletin gönlüne girerek, milletin çarşısında pazarında, cenazesinde olarak seçimleri kazanır ve Meclis’e geliriz” diye konuştu.


KAVGA ÇIKTI

Kurtulmuş’un konuşması sırasında muhalefet vekilleri sıralara vurarak Kurtulmuş’un konuşmasına izin vermedi, bazı vekiller ön sıralara doğru yürüdü. Bu sırada oturumu yöneten Mustafa Şentop muhalefete uyarıda bulunarak, “Çalışma düzenini bozmaktan İçtüzüğe göre işlem yapacağım” dedi. Muhalefetin sloganlı tepkisi Kurtulmuş’un konuşması süresince devam edince Şentop birleşime ara vermek durumunda kaldı. Bu sırada AK Parti ve CHP grupları arasında yaşanan atışma arbedeye dönüştü. Vekiller arasında fiziki kavga ancak idare amirlerinin araya girmesi ile önlendi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap