SON DAKİKA



Haber > Gündem > Savaşın çocukları acılarını ezgilere döküyor

Savaşın çocukları acılarını ezgilere döküyor

06 Kasım 2016 Pazar - 11:04




Suriye'de devam eden iç savaş yüzünden ülkelerini yakınlarıyla terk ederek Türkiye'ye sığınan çocuklar, yaşanan acıları seslendirdikleri şarkılarla dü





Ülkelerindeki iç savaşın en büyük mağdurlarından Suriyeli çocuklar, dünyaya acılarını, seslendirdikleri şarkılar ile duyurmaya çalışıyor.

Ülkelerindeki savaşın ve katliamın son bulmasını isteyen Suriyeli çocuklar, özellikle Esed güçlerinin kuşatması altındaki tarihi kent Halep'tekilerin çektiği acıları şarkılarla dile getirerek duyarlılık oluşturmaya çabalıyor.

Suriye Kültür ve İnsani Yardım Derneğinde bir araya gelen 4 çocuk, Lübnanlı bir şairin "Halep" isimli şiirine enstrümanlarıyla ses vererek yaşıtlarının ve yurttaşlarının vatan hasretini ezgilerinde işliyor.

Suriye Kültür ve İnsani Yardım Derneği Müdürü Muhammed Kindavi, 2013 yılında kurdukları derneğin amacının iç savaş sebebiyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan çocuklara ve ailelerine sahip çıkmak, eğitimlerine devam edebilmeleri için gerekli yardımları imkanlar ölçüsünde sağlamak olduğunu söyledi.

Antakya'da kültür faaliyetlerini sürdürmek için bir bina kiraladıklarını anlatan Kindavi, şöyle devam etti:

"Derneğimiz Hatay'ın yanı sıra Kilis, Gaziantep ve Adana'da bulunan Suriyelilere gıda ve giyim gibi çeşitli alanlarda yardımlarda bulunuyor. Suriye'de savaş sebebiyle Türkiye'ye sığınan çocukların eğitimlerine devam etmelerini sağlamak için çaba gösteriyoruz. Çocuklarımızın eğitimlerinin yanında resim ve müzik alanında da başarılı olduğunu gördük. Bu çocuklarımıza dernek binamızda bir sınıf oluşturarak resim ve müzik kursları açtık. Onlara gerekli malzemeleri aldık. Çocuklarımız bize Suriye'de yaşanan savaşın acı yüzünü ve acıları şarkılarla dünyaya anlatmak istediklerini söylediler. Bunun için ne yapabileceğimizi düşündük. Daha sonra Lübnanlı bir yazarımız bize Halep'te yaşanan acılar için şarkı sözleri yazdı. Bizler de çocuklarımızla 'Halep' ismini verdiğimiz şarkının bestesini, müziğini hazırladık ve çocuklarımız enstrümanlarıyla çalarak seslendirdi."

Kindavi, şarkıda dünyadaki insanlara seslendiklerini dile getirerek "Halep'i neden kendi haline bıraktıklarını, yardım etmediklerini ve insanlığın orada öldüğünü anlatmak istedik. Biz istiyoruz ki tüm dünya şarkıda anlatılanları dinlesin ve bizleri anlasınlar. Tüm insanlık Halep'te yaşananlara seyirci kaldı. Orada yaşayanlara yardım etmek tüm insanlığın boynunun borcudur. Seslendireceğimiz diğer şarkılarla da bu acılara dikkat çekmeyi sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

"Şarkıya klip çekerek tüm dünyaya ulaştırmak istiyoruz"

Suriye'de insanların yaşadıklarını anlatabilmek için ellerinden gelen çabayı göstererek onlara ses olmaya çalıştıklarını ifade eden Kindavi, "Halep için seslendirdiğimiz şarkıya klip çekerek tüm dünyaya ulaştırmak istiyoruz ancak bunun için gerekli maddi imkanımız yok. Bu konuda yardım bekliyoruz." dedi.

Kindavi, Suriye'de en fazla çocukların hayatını kaybettiğinin altını çizerek tüm dünyayı savaşı durdurmak için duyarlı olmaya çağırdı.

Halep şarkısını seslendiren grubun solisti 11 yaşındaki Aya Riyyani, 5 yıl önce anne- babası ve 6 kardeşiyle Halep'teki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını anlattı.

Hatay'da kiraladıkları evde kaldıklarını ve hayırseverlerin desteğiyle eğitimine devam ettiğini anlatan Riyyani, "Ülkemi çok özledim. Halep'te çocuklar ölüyor ve şehir bombalarla yok ediliyor. Çocuklar artık ölmesin. Temennim ülkemde huzurun olması, Suriyelilerin ülkelerine dönmesidir. Ülkemde özgürce koşmak, oyun oynamak ve şarkılar söylemek istiyorum."ifadesini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap