SON DAKİKA



Haber > Gündem > Saadet Partili Karaduman TürkŞeker’deki yolsuzluğu anlattı! Çiftçinin kalbini nasıl durdurdular?

Saadet Partili Karaduman TürkŞeker’deki yolsuzluğu anlattı! Çiftçinin kalbini nasıl durdurdular?

16 Ağustos 2021 Pazartesi - 10:21




Varlık Fonu'na devredilen Türkşeker Tarım'ın, piyasayı düzenlemek etmek için çiftçiden aldığı arpa ve buğdayı duyuru ve ilan yapmadan belirlediği firmalara düşük fiyattan satttığı öğrenildi. Vurgun iddiaları TBMM'ye taşınıyor.





Bir çiftçi şirketi olan Türkşeker Tarım'ın Varlık Fonu'na devredildikten sonra şaibeli satışlarla içinin boşaltıldığı öne sürüldü. Türkşeker Tarım'ın deposunda bulunan yaklaşık 900 ton birinci sınıf nohutun, yandaş bir firmaya 7.5-8 liralık piyasa fiyatının çok altında 4.93 liraya satıldığı ve kurumun yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratıldığı ortaya çıktı.

Normal şartlarda deposunda bulunan buğday, arpa, mısır gibi ürünleri ilan ve duyuruya çıkarak piyasadaki firmalara taleplerine göre dağıtarak satması gereken Türkşeker Tarım'ın, deposundaki yaklaşık 100 bin ton ekmeklik buğdayın da yarıya yakınını Gaziantep'te bir firmaya tek kalemde sattığı ve bu satış yapılmadan önce de hiçbir duyuru ve ilana çıkmadığı öğrenildi. Şaibeli satışın sadece arpa ve buğdayla sınırlı kalmadığı Türkşeker Tarım'ın deposundaki 10 bin ton mısırı da tek bir kalemde gübre firmasına sattığı bildirildi. 

Türkşeker Tarım'ın arpa ve buğdaydaki şaibeli satışını Meclis'e taşıyacağının altını çizen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman "Şaibeli satışlarla ilgili daha önce de gündeme gelen konular oldu. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı'na sorular ilettik ancak bunlara ne yazık ki ya cevap verilmedi ya da kısa cevaplarla geçiştirildi' dedi.

SP'li Karaduman şunları kaydetti: ''Gıda enflasyonunu düşürmek ve piyasayı regüle etmek için çiftçiden alınan hububat ürünlerinin uygun fiyata sürülmek üzere depolarda tutulduğunu biliyoruz. Bu ürünlerin şaibeli bir şekilde hiçbir duyuru yapılmadan düşük fiyata bazı firmalara satılarak kurumun zarara uğratılması kabul edilebilir bir durum değildir. Arpa, buğday ve nohut gibi ürünler ihtiyaç halinde piyasaya sürülmelidir. Ama siz el altından bunu bazı firmalara toptan satarsanız o zaman piyasa alt üst olur, vatandaş ürün alamazken birkaç firma krizi fırsata çevirir. Bakanlık bu şaibeleri aydınlatmalı ve gerekli soruşturmaları yapmalıdır. Bununla ilgili yeni bir soru önergesiyle konuyu Bakanlığa tekrar sormuş olacağız." 

Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın (TÜRİB) verilerine göre Türkşeker Tarım 19 Şubat'ta toplu satışı yaptı ve satış öncesi hiçbir duyuru yapılmadı. Türkşeker Tarım, Türkiye İhtisas Ürün Borsası üzerinden ve doğrudan satış olarak bu yıl yaklaşık 100 bin ton buğday satışı gerçekleştirirken, satılan buğdayların 40 bin tonunu ise Gaziantep'te bir makarna firmasına sattı. Bu satışın fiyatı ise 1960 TL/Ton olarak TÜRİB verilerine yansıdı. Türkşeker Tarım, Türkşeker ile birlikte geçtiğimiz aylarda Varlık Fonu'na devredilirken, Türkşeker Tarım'ın yüzde 51 hissesi de Vakıf Katılım'a ait.

Yeniçağ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap