SON DAKİKA



Haber > Gündem > Rusya'dan ikinci S-400 alınıyor!

Rusya'dan ikinci S-400 alınıyor!

11 Şubat 2022 Cuma - 16:10




ABD'nin tehditleri Türkiye'ye geri adım attırmadı. Rusya'dan ikinci S-400 alınıyor. ABD'nin yaptırım tehditlerine maruz kalan ve bunlara boyun eğmeyen Türkiye ikinci kritik adım için harekete geçti. İşte tüm detaylar...





Türkiye yerli imkanlar ile savunmadaki gücüne güç katarken dışarıdan satın aldığı bazı kritik silahlar ile de dış politikada dengeleri değiştirmeye devam ediyor.

Bunlardan biri ise hiç şüphesiz Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemi. 2019 yılındaki teslimat sonrası S-400 üzerinden ABD'nin yaptırım tehditlerine maruz kalan ve bunlara boyun eğmeyen Türkiye ikinci kritik adım için harekete geçti.

Savunmadaki Türkler programı bu hafta ikincisi için görüşmelerine başlanan S-400 hava savunma sistemini gündemine aldı.

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Başkanı İsmail Demir geçtiğimiz günlerde çok önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki kriz noktalarından biri olan Rus yapımı S-400 hava savunma füze sisteminin ikinci paketinin alımı konusunda pazarlığın sürdüğünü belirten Demir, “Kimse kimseye durduk yere bir şey vermez. S-400 konusunda da başından beri iki sistem olarak konuşularak masaya oturulmuştu. İkinci sistemler için teknoloji transferi konusunda çetin pazarlıklar sürdüğü için süreç uzadı.” dedi.


Demir, teknoloji transferinin Türkiye'ye altın tepside sunulmadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
 
"İlişki çerçevesinde siz, neyi, ne kadar alabileceğinize bakmanız gerekiyor. S-400 ikinci sistem görüşmelerinin uzun sürmesinin sebebi bu konuda karşı tarafın ketumluğu ve aşmak için yaptığımız manevra ve görüşmeler. Bu uzun süre aldı ve bu ilişki çerçevesinde biz belirli aşamaları kat edebileceğimize inandığımız çerçeve için çalıştık. Çizebildiğimiz noktaya geldiğine inanıyorum. Biz ilk günden beri masaya iki parti için oturduk. Baştan iki sistem konuştuk."
 
F-35'e parça üreten firmalarının üretimlerinin kısa zaman sonra bitmesini beklediklerini ifade eden Demir, bu durumun savunma sanayisi ihracat rakamlarında büyük etki yapmayacağını söyledi.
 
ABD ile F-16 sürecine ilişkin bilgi veren İsmail Demir  “F-16 görüşmelerine CAATSA yaptırıma tabi tutulduğumuz için SSB ve şahsım devre dışıyız. O sistemde yokuz. O görüşmelerde ilk haberler olumlu sinyaller verildiği noktasında. Nihai olay kongreye gideceğini düşünürsek, beklentiyi dengede tutmalıyız. SSB olarak görüşümüz F16 modernizasyon işlemlerinin Türkiye’de çok hızlı devreye alındığını, yetkinliğimizin ileri olduğunu belirtip, hızla projeleri yürüttüğümüzü belirtmek isterim. Elimizdeki F-16ların kabiliyetleri yetkin hale gelmeye hazır, teknoloji eksikliğimiz yok” diye konuştu. Demir, Pakistan’ın ATAK helikopterinde Çine yönleneceği yönündeki iddialara ilişkin, “Pakistan makamlarının ciddi arzu ve talepleri var” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap