SON DAKİKA



Haber > Gündem > "Rum Yönetimi vahim bir hata yapmıştır"

"Rum Yönetimi vahim bir hata yapmıştır"

08 Nisan 2013 Pazartesi - 12:22




Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Kıbrıs Rum Yönetimi vahim bir hata yapmıştır. Kıbrıs’taki doğalgaz kaynakları konusunda tahvil çıkarmakla sanki bu





Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Bakanı Eamon Gilmore ile bir araya geldi. Beşiktaş’ta bulunan Conrad Otel’de bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Bakanı Eamon Gilmore görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. 3 günlük bir ziyaret için Türkiye’ye gelen Gilmore ile bölge konularının ele alınacağını ifade eden Davutoğlu, “Bölge konularını ele alacağız. Suriye başta olmak üzere balkanlarla ilgili istişarelerde bulunacağız. Çözüm sürecine ilişkin bilgi alışverişinde bulunacağız. İrlanda’da buna benzer süreçler yaşanmıştı. Biz teröre karşı mücadelece Avrupa Birliği’nden katkı bekliyoruz. Aynı zamanda çözüm süreci noktasında da bütün ülkelerden bu sürecin olumlu yönde etkilenmesi için katkılarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nın İrlanda’ya geçmesinden ötürü son derece memnuniyet duyduklarını vurgulayan Davutoğlu, “Amacımız AB sürecinde hiçbir başka siyasi sorunun engel olmamasıydı. Son 9 yıl içinde iki temel konu sürece sekte vurdu. Birisi Kıbrıs sorunudur. Kıbrıs sebebiyle 2006 yılında 8 fasıl askıya alındı. Diğer fasılların açılması da imkansız hale geldi. Kıbrıs Sorunu’nda 2004 yılında yapılan referandumda Türkiye ve Kıbrıs Türk Tarafı evet oyu kullanmıştı. Aksine Rum tarafı hayır oyu kullanmıştı. Rum tarafının bu olumsuz tutumuna rağmen Rumlar üye yapıldı. Türk tarafı izole edildi. İkinci bir konuda Fransa’nın getirdiği ek sınırlamalardır. Bu iki durum 2,5 yıllık bir gecikme doğurdu. 2,5 yıl hiçbir fasıl açamadık. Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı değişiminden sonra Fransa’yla yakın temas halinde. Paris ziyaretim esnasında Loren Fabyus, 22. Fasıl konusunda ambargoyu kaldırdıklarını ifade ettiler. İrlanda gibi dost bir ülkenin dönem başkanlığında bir faslın açılması bizim için hiç yoktan iyi olan bir başlangıç. Ama müzakereleri daha ileri aşamaya götürecek nitelikte dev bir adım değil. Kıbrıs sorunu çözülürse ya da engel olmaktan çıkarsa bütün fasıllar açılır ve süratle bu fasılları kapatırız” şeklinde konuştu. Kıbrıs’ta bulunan doğalgaz kaynaklarının kullanımına ilişkin konuşan Davutoğlu, “2004 yılında Kıbrıs Rum Kesimi referandumda hayır dememiş olsaydı bugün Kıbrıs Rum Kesiminde kriz olmazdı. Türkiye’nin büyüyen ekonomisi Kıbrıs Rum Kesimine de refah getirirdi. Maalesef krizi tırmandırmaları, Kıbrıs üzerinden Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunu tıkamayı bir politika olarak benimsediler. Kıbrıs Rum yönetimi vahim bir hata yapmıştır. Kıbrıs’taki doğalgaz kaynakları konusunda tahvil çıkarmakla sanki bu doğalgaz kaynaklarının kendilerine aitmiş gibi böyle bir şey söz konusu değil ve kabul edilemez. Bir çözümle bu doğal kaynaklar dahil her şey barışçıl kullanılabilir” diye konuştu.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap