SON DAKİKA



Haber > Gündem > ÖTV müjdesi! 40 bin TL'ye varan indirim geliyor

ÖTV müjdesi! 40 bin TL'ye varan indirim geliyor

06 Ekim 2016 Perşembe - 11:13




Hibrit otomobiller için getirilen yüzde 45'lik ÖTV indirimi sonrası söz konusu otomobillerde 40 bin TL'ye varan indirimlerin olacağı öngörülüyor.





Akaryakıt fiyatları cep yakarken, yüksek yakıt tasarrufuna sahip elektirikli motoru da bulunan hibrit otomobiller için hükümetten müjde geldi. Bakanlar Kurulu'ndan çıkan karar ile birlikte hibrit otomobillerde ÖTV indirimine gidildi.

Alınan karar ile hibrit otomobillerde elektrik motoru 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1,800 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan Özel Tüketim Vergisi  (ÖTV) oranı yüzde 45'e, motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2,500 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 90'a düşürüldü.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ŞAŞKIN!

Söz konusu ÖTV indirimleri ile birlikte hibrit otomobillerin fiyatlarında da ciddi indirimler olacak. Beklenenden daha hızlı çıkartılan ÖTV indiriminin şaşkınlığını yaşayan sektör temsilcileri, yaşanan gelişme ile hibrit araçları artık orta sınıfın da kullanabileceğinin altını çizerken, fiyatlarda ise 40 bin TL'ye kadar indirim olabileceğini öngörüyor.

SATIŞLAR ARTACAK


ÖTV indirimi ile gelen teşviği Sadece Haber'e değerlendiren Hibrit otomobil üreticilerinden Toyota'nın yetkilisi Gökhan Demir, bu teşvikle satışların artacağını  öngördüklerini kaydetti. Fiyatlarda ciddi rakamlardaki indirimin gerçekleşeceğini söyleyen Demir, sözlerine şöyle devam etti:

"1,6 motorun üstü 2,500 motora kadar çıkan benzinli motorlu üzerinde olan indirimle tabiki o yüksek motorların satışının biraz daha ivme kazanacağını düşünüyoruz. Yüzde 90 ÖTV oranıyla örneğin euro bazından satılan Toyota Prius yaklaşık 170 bin lira civarına gelirken, yüzde 45 indirimde 140 bin seviyelerine düşecek. Motor silindir hacmi 2,500 cm3'ü geçmeyen otomobiller için yapılan ÖTV indiriminde de TL bazında düşünürsek 40 bin lira gibi bir indirim mevcut."

"AYRICALIK OLMAKTAN ÇIKACAK"

İndirimle birlikte yüksek meblağdaki otomobillerin artık daha çok orta kesime hitap edeceğini ve onlar için bu otomobillere sahip olmanın bir ayrıcalık olmaktan çıkacağını belirten Demir, şu ifadelere yer verdi:

"Daha önce 1.6 motorun üstündeki araçların ÖTV'sinin yüksek olmasından dolayı çok fazla talep yoktu fakat şu anda 1.6 motor ÖTV vergisi de düşürüldüğü için bu anlamda düşünen insanları cezbedeceğini düşünüyoruz.


Çünkü 30, 40 bin lira civarındaki oranlar indirim olarak baktığımızda ciddi rakamlar. Ve tabiki bu da satışlara artış olarak yansıyacak. Ama tabi ne kadar yansıyacağını biz de tam olarak hesaplayamıyoruz. Çünkü yüksek rakamlardan dolayı çok sattığımız otomobiller değildi. Bu indirimlerle bu otomobiller tercih sebebi olabilir en azından 0 emisyon ya da çevreci insanlar için avantaj olacağını düşünüyoruz.

Bu rakamlarla hibrit otomobiller orta kesime daha hitap edebilecek konuma gelecek. O zaman insanlar için bu otomobillere sahip olmak ayrıcalık olmaktan çıkacak.

ÖTV İNDİRİMİNE OLUMLU DEĞERLENDİRME

Demir, dünya genelinde hibrit otomobillerin alımı için yapılan teşvik çalışmaları baz alındığında Türkiye'de de böyle bir teşvik çalışmasının olumlu değerlendirildiğini ifade etti.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin araçlardaki emisyon değerlerine göre değerlendirme yaptığı konusuna da dikkat çeken Demir, "Yurtdışındaki çoğu ülkeler Avrupa ya da ABD emisyon ölçüm değerlerine göre değerlendirme yaptığı için ve bunlarda neredeyse 0 emisyon olduğundan dolayı çok daha rağbet görecek. Bu yüzden bizde ÖTV indirimini olumlu değerlendiriyoruz." dedi.


10 YIL İÇERİSİNDE YERİNİ ALACAK

Öte yandan hibrit otomobillerin yaklaşık 10 yıl içerisinde, benzin motorlu otomobillerin yerini alacağı öngörülüyor. Hibrit bir diğer adıyla melez otomobillerin amacı benzin sarfiyatını azaltmak. Hibrit otomobiller bunu sağlamak için sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede kısmen 0 emisyon salınımı sağlıyor. Elektrik motorunun çalışması için gerekli enerji, benzin motoru çalıştırıldığı zamanlarda ya da frenleme sırasında akülere şarj edilebiliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap