SON DAKİKA



Haber > Gündem > NATO’ya ‘toprak tavizi’ tepkisi

NATO’ya ‘toprak tavizi’ tepkisi

17 Ağustos 2023 Perşembe - 10:21




Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, bir NATO yetkilisi tarafından yapılan açıklama ortalığı karıştırdı. NATO Genel Sekreteri Kabine Direktörü Stian Jenssen’in Norveç basınında yer alan “Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü Rusya’ya vermesi karşılığında NATO üyesi olabileceği” ifadeleri tartışma yarattı. Jenssen, Bu kararın sadece Kiev tarafından verilebileceğinin altını çizmesine rağmen açıklama Ukrayna’nın sert tepkisine neden oldu.





Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko “Ukrayna topraklarının bir kısmından vazgeçme karşılığında Ukrayna’nın NATO’ya katılmasıyla ilgili görüşmeler kesinlikle kabul edilemez” dedi. Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak ise “NATO şemsiyesi için toprak vermek mi? Gülünç” dedi. Podolyak “Putin ezici bir yenilgiye uğramaz, Rusya’daki siyasi rejim değişmez ve savaş suçluları cezalandırılmazsa, o zaman savaş mutlaka geri dönecek ve Rusya daha fazlasını isteyecektir” ifadesini kullandı.

Tepkiler üzerine NATO’dan da açıklama geldi. NATO, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini, bu konuda duruşunun değişmediğini duyurdu. Jenssen, Arendal kentinde katıldığı bir panelde Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü Rusya’ya vermesi karşılığında NATO üyesi olabileceğini söylemiş, “Böyle olmalı demiyorum. Bu muhtemel çözümlerden olabilir diyorum” ifadelerini kullanmıştı.

ABD basını: Batı’nın desteğine rağmen taarruz yetersiz kaldı

Ukrayna’nın toprak tavizi yapmasıyla ilgili tartışma, Ukrayna ordusunun karşı taarruzunda yeterli başarıyı sağlayamadığı yönündeki eleştirilerin olduğu bir dönemde geldi. ABD’li Newsweek dergisinde yer alan haberde, Ukrayna’nın Batı’nın verdiği milyarlarca dolarlık silahların da desteğiyle başlattığı karşı saldırısının şimdiye kadar yetersiz kaldığı ifade edildi. Ukrayna’nın yüksek kayıplar verdiğini yazan Newsweek, Ukrayna’nın haftalardır süren saldırılara rağmen Rus savunma ağını çökertemediğini kaydetti. Dergi, Ukrayna’da askeri ve siyasi kanatlarda konuyla ilgili fikir ayrılıkları olduğunu da öne sürdü.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap