SON DAKİKA



Haber > Gündem > NATO: İsveç ile Türkiye müzakerelerinde ilerleme kaydedildi

NATO: İsveç ile Türkiye müzakerelerinde ilerleme kaydedildi

24 Şubat 2023 Cuma - 12:36




İskandinav ülkelerinin Temmuz ayındaki zirveden önce ittifaka katılmasını hedeflediklerini belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya temsilcilerinin gelecek ay buluşacaklarını açıkladı. Stoltenberg, söz konusu buluşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'la konuştuğunu aktardı.





NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye ile yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Stoltenberg hedefinin, İsveç’in Finlandiya’yla birlikte Temmuz’daki NATO zirvesinden önce ittifaka katılması olduğunu belirtti.

Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la konuştuğunu ve Mart ortası Brüksel’deki NATO merkezinde üç ülkenin temsilcilerinin görüşeceğini açıkladı. Stoltenberg önceki açıklamalarına kıyasla bu sefer daha pozitif cümleler kurduğu dikkat çekiyor.

Müzakereler, İsveç’teki Kuran yakma skandalının ardından dondurulmuştu.

Stoltenberg 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremleri sonrası Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu ziyarette İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için diplomasi yürüteceğini de açıklamıştı.

On yıllardır tarafsızlığıyla bilinen İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması üzerine NATO'ya katılma kararı aldı. Stockholm ve Helsinki yönetimlerinin ittifaka yaptığı başvuru sırasında Türkiye ile iki ülke arasında bir mutabakat imzalandı. Ankara, İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütlerine verdiği desteği sonlandırmasını istiyor.


Üçlü muhtıra sonrasında NATO üyelik müzakerelerinin başlamasına yeşil ışık yakan Türkiye, iki ülkenin sözlerini yerine getirmemesi nedeniyle TBMM’de yapması gereken oylamayı erteledi.

Türkiye dışında İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine onay vermeyen diğer bir NATO üyesi ülke de Macaristan. Macaristan'ın Şubat ayı bitmeden iki ülkenin NATO'ya girişini onaylaması bekleniyor.

Stoltenberg, üyelik süreci kapsamında iki ülkeye hem ABD hem de bazı diğer NATO müttefikleri tarafından çeşitli güvenceler verilmeye başlandığını ve bu yüzden bu iki ülkenin Rusya’dan herhangi bir tehdide maruz kalmasının mümkün olmadığını da söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin daha önce, bu iki ülkenin üyeliğinin kendileri için bir tehdit oluşturmayacağını fakat NATO’nun bu ülkelere askeri yığınak yapması durumunda yanıt vereceklerini açıklamıştı.

İsveç’in Rusya ile herhangi bir kara sınırı bulunmuyor. Rusya anakarasıyla NATO ülkeleri arasındaki kara sınırı yalnızca Estonya, Letonya ve Norveç sınırlarında yer alıyor.


Fakat Finlandiya’nın Rusya ile 1.340 kilometrelik uzun bir sınırı var. Helsinki’nin ittifaka dahil olması durumunda bu sınır, en uzun NATO-Rusya sınırı olacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap