SON DAKİKA



Haber > Gündem > Mutasyon alarmı! 81 ile yeni korona genelgesi

Mutasyon alarmı! 81 ile yeni korona genelgesi

12 Mart 2021 Cuma - 09:47




Gelen son dakika haberine göre; Sağlık Bakanlığı, 76 şehirde 41 bin 552 kişide tespit edilen mutasyonlu virüse karşı önlemleri arttırdı, yeni COVID-19 tedbirlerini bir genelgeyle duyurdu. Pandemi sürecinde hasta yükünü sırtlamaya devam eden İstanbul Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanları virüsün mutasyonlarla daha da güçlendiğine dikkat çekerek “Kimse ‘beş gün yatar atlatırım’ diye düşünmesin” uyarısı yaptı.





Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 tedbirlerine yönelik sağlık kuruluşlarına tedbir genelgesi gönderdi. Genelgede, işyerlerinde Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanımının teşvik edilmesi, işyerlerinde vaka veya temaslı kişilerin zamanında tespit edilebilmesi için filyasyon ekipleri ile işyeri hekimi ve işveren arasındaki işbirliğinin artırılması istendi.

Genelgede, cezaevi, huzurevi, engelli bakım merkezi, geri gönderme merkezi, kamp gibi ilde mevcut tüm toplu yaşanan alanlarda çalışan tüm personele 10 günden az olmamak kaydı ile uygun koşullarda, 14 gün izolasyon uygulanması önerildi. Söz konusu izolasyon süresinin sonunda yapılan PCR testi sonucu negatif bulunan ve yakın çevresinde bilinen bir vakanın temaslısı bulunmayan kişilerin çalışmaya başlayabileceği belirtildi.

Genelgede, Suriyelilerin yoğun olduğu yerleşim yerlerinde vaka sayıları, sağlık kuruluşlarına başvuru ve alınan numune sayıları ve pozitiflik yüzdeleri ile ortalama temaslı sayılarının yakından takip edilmesi ve değerlendirilmesi istendi.



Genelgede, ilde yüz yüze olarak eğitime başlanan yerler ile eğitime başlanan tüm okullarda, olası bulaş riski açısından Toplumda Salgın Yönetimi rehberinde belirtilen tedbir ve uygulamaların değerlendirilmesi istendi. Genelgede, okul yönetimi tarafından hazırlanan okul acil durum planı hakkında il milli eğitim müdürlüğü sağlık sorumlularından bilgi alınması ve ilçe düzeyinde sağlık müdürlükleri ile okulda yapılacak filyasyon için ekip ve iletişim planı oluşturulması, vaka veya temaslı tespiti durumunda yapılması gereken inceleme ve araştırma süreçlerinde okul yönetimi ile birlikte hızlı hareket edecek şekilde iş birliğinin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Genelgede, tüm kamu ve özel hastanelerin pandemi hazırlık planlarını yeniden değerlendirmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin enfeksiyondan korunma ve kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanımı eğitimlerinin yenilenmesi, tüm personelin Kovid-19 hastalığına yönelik korunma ve KKE kullanımı konularında farkındalığının artırılması istendi.

KONTROL VURGUSU 

Genelgede, sağlık kurumlarında yapılan triyaj sonrasında Kovid açısından şüpheli başvurularda örnek alınmasının sağlanması ve Kovid polikliniklerine başvuranlardan örnek alınıp alınmadığının kontrol edilerek düzenli takip yapılması istendi.

Genelgeye göre, ilde virüste oluşabilecek yapısal değişikliklerin zamanı nda fark edilebilmesi amacıyla rastgele seçilen numunelerde mutasyonun tespitine yönelik analiz yapılacak. Sonuçlar düzenli olarak takip edilip, mutasyon tespit durumunda hızla Merkez Referans Laboratuvarına gönderilecek. Genelgede ayrıca, temaslı tespiti sırasında vakanın ev, işyeri, komşu, sosyal çevresi (düğün, toplantı, cenaze, toplu yemek vb.) ve seyahat öyküsünün ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak tekrar sorgulanması gerektiği vurgulandı.

MUTASYON ALARMI 

Pandemi sürecinde hasta yükünü sırtlamaya devam eden İstanbul Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanları virüsün mutasyonlarla daha da güçlendiğine dikkat çekerek “Kimse ‘beş gün yatar atlatırım’ diye düşünmesin” uyarısı yaptı.

İstanbul’da binlerce hastanın sağlığına kavuşması için hizmet veren iki köklü sağlık kurumu olan İstanbul Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, pandemi sürecinde de hasta yükünü sırtlamaya devam etti. 11 Mart’tan bugüne uzanan sürecin ardından geleceğe dair olası riskler ve yapılması gerekenleri Milliyet’e anlatan iki kurumun dekanı kademeli normalleşmenin yansımalarını da Milliyet’e değerlendirdi.

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof.Dr.Tufan Tükek, Kovid-19’u atlatan birçok kişinin aylarca süren şikayetler yaşamaya devam ettiği uyarısında bulunarak, “Özellikle halsizlik, yorgunluk şikayetleri hastalığı atlatan bazı kişilerde aylarca devam ediyor. Kadınlarda unutkanlık ve saç dökülmesi, tat, koku kaybı günlerce devam edebiliyor. Geçmiş döneme bakarak ders almamız gerekiyor. Kısıtlama ve önlemlerde gevşeme virüs yükünde artışa neden oluyor.

İngiliz varyantının hızla yayılma riski var. Virüs daha güçlenmiş durumda ve vakalardaki dalgalanmalar sağlık çalışanlarını çok yıpratıyor. Kimse ‘Ne olacak hastalanır üç, beş gün yatar atlatırım’ diye düşünmesin. Gencecik insanların ne hale geldiğini bizzat görüyoruz. Hastalığı atlatan birçok kişide kalıcı bir takım arazlar oluştu. Virüsü kapan gençler arasında maalesef zatürre oranı azımsanmayacak düzeyde” dedi.



MESAFE ŞART 

Kovid-19 şikayetiyle tam 71 bin 850 kişinin başvurduğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sait Gönen de şu uyarılarda bulundu:
“Kovid-her kişide farklı semptom, hasar ve etkilere yol açabiliyor. Hastalığı ağır geçirenler kişilerde çoklu organ yetmezliği, solunum fonksiyonlarında kalıcı hasarlar oluşabiliyor.

Tedavi olup 1 ay sonra damalarda hasar oluşan birçok kişide pıhtılaşmaya bağlı sağlık sorunlarını görebiliyoruz. İnsanlar, salgın bitinceye kadar maske, mesafe kuralını ekmek gibi su gibi hayatlarının bir parçası olarak kabul etmeliler. Normalleşmeyi Kovid-19 öncesindeki günlere dönmek gibi algılayanlar var.

Önümüzdeki süreçte belirleyici faktör kapalı mekanlardaki doluluk oranları olacak. Fiziki mesafe olmadıkça, maske taksanız da virüs bulaşabilir. Aşıların tamamlanması durumunda yıl sonunda pandemiyi bitirebiliriz. Hastanemize son 45 gündür günde ortalama 300-350 hasta test için başvuruyor. Şu an için pozitiflik oranı yüzde 5’in altında. Normalleşme ile ortaya çıkan tabloyu tam olarak Mart sonu göreceğiz.

KABUS BİTECEK 

Aşının beklenen koruyuculuğu gösterdiğini belirten Sağlık Bakanı Koca, “2020 yılına çöken kabus, 2021’de aynı şekilde devam etmeyecek. Çok geçmeden salgın şimdiki gücünü kaybedecek” diye konuştu. Koca, “Nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır baskı olmaktan çıkacak. Vaka sayıları, kayıplar şimdikiyle kıyas edilemeyecek kadar azalacak” dedi.

Bir yıl önce gece yarısı ilk Kovid-19 vakasını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yine kameraların karşısına geçerek pandemide geride kalan bir yılı değerlendirdi. Koca, özetle şöyle konuştu:

İLK SALGIN 

İlk koronavirüs vakasının üzerinden tam bir yıl geçti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) küresel salgın ilanı da bundan tam bir yıl önceydi. 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece huzurlarınıza çıkmış, zaman kazanmış olsak da virüsün ülkemize girişinin kaçınılmaz olduğunu, sağduyu içerisinde kaşılamak gerektiğini, hazırlıklı olduğumuzu ifade etmiştim. Kovid-19 son 100 yıl içerisinde tüm dünyanın aynı anda savaştığı, vaka ve kayıp sayıları bu denli yüksek ilk salgın.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap