SON DAKİKA



Haber > Gündem > Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Kaskoda makas açıldı

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Kaskoda makas açıldı

09 Eylül 2022 Cuma - 12:41




Araç fiyatlarında yaşanan değişiklik kasko fiyatlarına da yansıdı. Hal böyle olunca iyi sürücü ve kötü sürücü arasındaki fiyat farkı açıldı.





Araç fiyatlarında yaşanan yükseliş kasko fiyatlarına da yansıdı. Hal böyle olunca sigorta şirketleri konuyla ilgili harekete geçti. İyi sürücü ile kötü sürücünün, araçlarına yaptırdıkları kasko ücreti arasındaki makas açıldı. Peki iyi sürücü bugün kasko yaptırmak isterse ne kadar ödemesi gerekiyor? İşte detaylar...

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Onursal Başkanı Turusan Bağcı, “Lüks arabalarda 5 katına yakın fiyat artışı söz konusu. Hususi otomobillerde de en az 2-3 kat fiyat artışı söz konusu. Bu fiyat artışının ana nedenleri araba fiyatlarının artmasından dolayı. Önceleri 100 bin lira olan bir araba 400 bin liradan aşağı değil. Sadece 1 Ocak’tan 30 Haziran’a kadar olan 6 aylık dönemde araba yedek parçalarındaki artış yüzde 186 oldu.

Araba fiyatlarında ve parça fiyatlarında yükseliş olunca hasar prim oranları ciddi anlamda arttı. Aslında artan kasko kuralı değil. Geçen sene çarpan yüzde 2’ydi. 100 bin liralık aracın kasko fiyatı 2 bin lira çıkıyordu. Şimdi çarpan hala 2 ama araba fiyatı 300 bin lira. Geçen sene 2 bin lira olan fiyat araba değeri arttığı için 6 bin liraya çıkıyor.

Lüks arabalarda ise sigorta yaptırmak çok zor. Çoğu şirket lüks araçların sigortalarını yapmıyor. Spor lüks bir Ferrari ya da çok pahalı lüks bir cip var diyelim. Yıllardır sigortalıysa poliçe yapabiliyor, yoksa poliçeyi de bulamıyor. O yüzden 5-6 katı fiyat artıyor.

Kasko fiyatlarının ben yıl sonuna kadar toplamda yüzde 25-30 daha artabileceğini düşünüyorum.


İYİ SÜRÜCÜ İLE KÖTÜ SÜRÜCÜ ARASINDAKİ MAKAS AÇILDI

İyi araç kullanıcılarına yüzde 60’a varan hasarsızlık indirimi var. Kaza yapan kötü kullanıcılarda ise yüzde 200’e kadar ekstra primi var. Yani örneğin yeni hususi otomobilin kasko poliçesini ilk kez yaptırdığınızda 8 bin lira çıkıyor. İyi bir sürücüyseniz kaza yapmadıysanız yüzde 60 indiriminiz varsa 5 bin liraya yakın bir indirim alıp 3 bin lira gibi bir prim ödeyebilirsiniz. Tam tersi kaza yapan kötü bir sürücü iseniz 24 bin 30 bin lira gibi aynı araç için prim çıkabilir. Kasko poliçesi yaptıracak şirket bulamayabilirsiniz. O yüzden dikkatli kullanmak, kaza yapmamak gibi konular kasko primini düşürür.

KASKO YAPTIRACAKLARA TAVSİYENİZ NEDİR?

Kesinlikle erken yaptırmak mantıklı. En ufak hasarda 60 bin lira hasar çıkıyor. 8 bin lira kasko ücretini veremeyen bunu nasıl ödeyecek? En ucuz koruma yine sigortadır. O yüzden sigorta yapmaktan kaçınmasınlar.

KAPORTA VE İÇ AKSAMDAKİ KÜÇÜK HASARLAR KASKO KAPSAMINDA ÜCRETSİZ OLABİLİYOR


Ücretsiz olarak ödenir. Kasko poliçeniz var aracınız çizildi bu ödenir, kazaya karıştınız, su bastı, dolu geldi, terör, kötü niyetli hareketler gibi birçok teminat kasko poliçesine giriyor.

Kaskosu bozulan araçların poliçe bedeli ise 20 bin lirayı aşıyor. Durum böyle olunca hafif kaza yapan sürücüler poliçedeki hasarsızlık indirimini kaybetmemek için otomobilini sanayide yaptırarak cepten ödemeye başladı. Sürücülerin kaskoyu bozmamasını doğru buluyor musunuz?

Küçük hasarlılarda hasarsızlık indirimini kaybetmesinler. Çünkü ilk yıl yüzde 30 ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl 50, 4. yıl ve sonrası için yüzde 60 hasarsızlık indirimi var. Hatta 4-5 yıl hiç kaza yapmayan sürücülere şirketler bu iyi sürücü deyip ekstra yüzde 5 indirim daha yapıyor.

VATANDAŞIN BU DÖNEMDE DAVRANIŞLARINDA BİR DEĞİŞİKLİK GÖRÜYOR MUSUNUZ?

Haziran-ağustos arasındaki dönemde geçen yıla göre yüzde 10 kasko poliçesi yaptırmama oranı var. Tam tersi lüks arabalarda da kasko poliçesi yaptırma oranında artış var. Bunun sebebi de araç ve parça fiyatlarının yüksek olmasıdır.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap