SON DAKİKA



Haber > Gündem > Mars'tan gelen Siyah Güzellik'in kökeni belirlendi

Mars'tan gelen Siyah Güzellik'in kökeni belirlendi

14 Temmuz 2022 Perşembe - 16:30




2011 yılında Sahra Çölü’nde bulunan sıra dışı kara parçası, yolculuğuna 2,1 milyar yıl önce başlamış ve parlak siyah yapısından dolayı "Siyah Güzellik" adını almıştı. Yapılan son araştırma, Mars'ın tarihine eşsiz bir pencere açtı.





Mars'tan gelen ve 2011'de Sahra Çölü'nde bulunan Siyah Güzellik lakaplı göktaşının Kızıl Gezegen'in hangi bölgesinden geldiği tespit edildi. Yetkililer tespitin, Mars'ın tarihi hakkında ipuçları verdiğini belirtti.

2.1 MİLYAR YIL ÖNCESİNE AİT

Bilim insanları, Dünya üzerinde Mars’ın yerkabuğuna ait en eski kaya parçasını tespit ettiklerini açıkladığında büyük bir heyecan yaşandı. Afrika’nın Sahra Çölü’nde bulunan kaya parçasının, 2.1 milyar yıl öncesine ait olduğu ve daha önceden keşfedilen Mars kayalarına kıyasla 10 kat daha fazla su içerdiği açıklandı. Mars hakkında yeni bir pencere açan Mars kayası, NWA 7034 diye adlandırılmış ve 2011'de Fas'ta keşfedilmişti. Keşfedildiğinden beri bu göktaşı üzerinde incelemeler yapılıyor. Ancak meteoritin tam olarak nereden geldiği şimdiye kadar bilinmiyordu.

"HAYATIMDA BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM"

Mars’tan Dünya’ya düşen kozmik parçalar, atmosferde alçalırken dış yüzeyleri tamamen yandığı için kapkara oluyor. Yine de göktaşlarının içi beyaz olarak kalıyor. ABD’nin New Mexico Ünviersitesi’ne bağlı Göktaşı Bilimi Enstitüsü’nde görevli Carl Agee, NWA 7034’ün içinin bile koyu olduğunu, bu yüzde kayaya ‘Siyah Güzellik’ adını verdiklerini söyledi. Agee, “Hayatımda böyle bir şey görmedim” ifadesini kullandı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap