SON DAKİKA



Haber > Gündem > Mahkemeler ne zaman açılacak? Duruşmalar ne zaman görülecek?

Mahkemeler ne zaman açılacak? Duruşmalar ne zaman görülecek?

26 Nisan 2020 Pazar - 10:56




Corona virüs tedbirleri kapsamında adliyelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla Adalet Bakanlığınca adliyelerde ve bölge adliye mahkemelerinde esnek çalışma ve nöbet usulü çalışma sistemine geçilmişti. Peki, Mahkemeler ne zaman açılacak? Duruşmalar ne zaman görülecek? İşte adliyeler ile ilgili son durum...





Adalet Bakanlığının, corona virüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda aldığı tedbirler sonucu adliyelerdeki insan sirkülasyonunu azaltmak amacıyla esnek çalışma ve nöbet usulü çalışmaya geçilmişti. Pek çok kişi Mahkemeler ne zaman açılacak? Duruşmalar ne zaman görülecek? sorularını merak ediyor. İşte Adliyeler ve mahkemeler ile ilgili son durum...

MAHKEMELER NE ZAMAN AÇILACAK?
 
Tutuklu ve acil işler, yürütmenin durdurulması, zamanaşımına az süre kalmış ve diğer acele işler dışında tüm duruşmalar 30 Nisan'a kadar ertelendi.
 
Yargı mensuplarının nöbet işlemlerini ve diğer tedbirleri içeren karar, HSK tarafından yargı teşkilatına duyuruldu.
 
TBMM'de kabul edilen aynı yasayla yargıdaki tüm süreler de durduruldu.  İcra-iflas hukuku dışındaki tüm süreler 13 Mart-30 Nisan, icra işlemleri ise 22 Mart-30 Nisan arasında durduruldu.
 
Avukatlar için de bazı ekonomik önlemler alındı. Avukatların CMK ödemelerinin nisan ayı içerisinde tümüyle yapılmasına karar verildi. Beraatla sonuçlanan dosyalarda avukatlara ödenecek vekalet ücretleri de nisan ayı içinde ödemeye hazır hale getirildi. Arabuluculuk, uzlaştırma ödemeleri için de gerekli hazırlıklar yapıldı.
 
İŞTE ALINAN DİĞER ÖNLEMLER
 
Adalet Bakanlığı ile yapılan adalet hizmetlerinde yeni tip koronavirüse (kovid-19) karşı alınacak tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantılarının üçüncüsünün ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu da ek tedbirler aldı.
 
HSK Genel Kurulu kararında, 26 Mart 2020'de yürürlüğe giren 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1'inci maddesi ile durma süresince, ilk derece adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri bakımından duruşmaların ve müzakerelerin ertelenmesi de dahil alınması gereken diğer tüm tedbirler ile buna ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde HSK'nin yetkili kılındığı hatırlatıldı.
 
7226 sayılı Kanun'un amacı doğrultusunda, salgın riskinin en aza indirilmesi, halkın ve adli personelin sağlığının korunması, bireylerin birbirleriyle temaslarının asgariye indirilmesi, aynı zamanda da kamu hizmetlerinin aksatılmaması ve kişilerin maddi hukuk, usul hukuku ve takip hukuku çerçevesinde haklarının korunması amacıyla ek tedbirler alınması gerektiği vurgulandı.
 
Ek önlemler kapsamında alınan karara göre, tutuklu ve acil işler, dava zaman aşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki ilk derece adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerine ait duruşma, müzakere ve keşifler 30 Nisan 2020'ye kadar ertelendi.
 
Duruşma, müzakere ve keşiflerin ertelenmesine yönelik işlemler evrak üzerinden ve duruşma açılmadan yapılacak. Yeni duruşma günü ile keşif saati, masrafları gider avansından veya kamu bütçesinden karşılanmak ve her türlü iletişim vasıtalarından istifade edilmek suretiyle uyuşmazlığın taraflarına bildirilecek.
 
SEGBİS ÜZERİNDEN DURUŞMA YAPILACAK
 
Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre tutukluluk değerlendirmesinin zorunlu olduğu durumlarda, tutuklu ve müdafi, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) uygulaması üzerinden dinlenilerek duruşma yapılacak.
 
Erteleme süresince, yargıda hedef sürelere uyulamaması, hakim ve savcıların terfi incelemesinde ve teftiş sırasında aleyhe değerlendirilmeyecek.
 
Tutukluluğa itiraz, yürütmenin durdurulması kararlarına itiraz ve infaz hakimliğine yapılan itirazlar ile müzakereler, iletişim ve UYAP imkanlarından istifade edilerek yapılacak.
 
Tutuklu ve acil işler dışında kamu davasının açılması 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenecek.
 
İhtiyaç olması halinde birinci bölgelerde görev yapan hukuk hakimleri de 30 Nisan 2020 tarihine kadar ceza mahkemeleri nöbet listesine dahil edilecek.
 
Erteleme süresince adli hizmetlerin tamamen durması gibi bir durumun söz konusu olmadığının, suç ve suçlulara ilişkin ihbar ile şikayetlerin kanun önünde dava ve iddia hakkı çerçevesinde devam ettiğinin bilinmesine ve bu hususta gerekli hassasiyetin gösterilmesine önem verilecek.
 
İDARİ İZİNLİ SAYILACAKLAR
 
Karara göre, hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli çalışanlar, yönetici pozisyonundakiler hariç 60 yaş ve üzerindekiler, Sağlık Bakanlığının belirlediği bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar gibi dezavantajlı gruplar ile eşi kamu veya özel sağlık kuruluşlarının teşhis ve tedavi birimlerinde çalışan hakim ve Cumhuriyet savcıları idari izinli sayılacak.
 
İdari izinli sayılanların baktığı mahkeme ve işler için komisyon başkanları ve Cumhuriyet başsavcıları tarafından nöbetçi hakim ve Cumhuriyet savcısı belirlenecek.
 
Erteleme süresince hakim ve Cumhuriyet savcılarının uhdelerinde bulunan iş ve işlemleri, mümkün olduğunca uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri kapsamında takip etmeleri gerekecek. Bu kapsamda dava dosyalarının incelenmesi, kararların süresi içerisinde yazılması ve diğer zorunlu adli hizmetlere ilişkin yükümlülükler imkan dahilinde evden yerine getirilecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap