SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kıbrıs'taki gerginlik sonrası kin kustular! ABD'li senatör Menendez yine sahnede

Kıbrıs'taki gerginlik sonrası kin kustular! ABD'li senatör Menendez yine sahnede

19 Ağustos 2023 Cumartesi - 12:51




KKTC ile BM askerleri ile yaşanan gerginlik Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Uluslararası medyada da gündem olan gelişme sonrası Türkiye karşıtı sözleriyle bilinen Bob Menendez yine bilindik açıklamalarda bulundu.





Kıbrıs'ta dün gerginlik hat safhadaydı. KKTC Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak için iş makinalarıyla birlikte bölgeye geldi. BM Barış Gücü askerleri ise yol yapılacak alana beton bloklar çekip araçlarını KKTC topraklarına park etti.

Kameraya yansıyan gerginlik BM Barış Gücü askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat'ta geri itmesiyle son buldu. Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını belirten KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaptığı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." dedi.

PİLE KÖYÜ NEDEN ÖNEMLİ?

KKTC ile GKRY'yi ayıran sınırdaki BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerine kurulu Pile köyü, Türkler ve Rumların ortak yaşadığı karma köy olarak biliniyor. Özel bir duruma ve statüye sahip Pile köyü, Türk ve Rum 2 muhtar tarafından eş güdüm içerisinde yönetiliyor. Köyün güvenliği ise BM tarafından sağlanıyor.

'TÜRKLER BM GÜÇLERİNE SALDIRDI'

Yanı sıra yaşananları yakından takip eden Yunan basınında konuyla ilgili skandal niteliğinde manşetler kullanıldı. Kathrimeri'nin ilk sayfadan okuyucularına sunduğu gelişme hakkında 'Türkler BM güçlerine saldırdı' başlığı atıldı.

ÜST ÜSTE KINAMALAR

Gift of Antonio isimli gazeteci, Türkleri adada işgalci olarak niteledi ve uluslararası alanda olayın Ankara'ya yönelik büyük tepki topladığını öne sürdü. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin olaylar yaşanırken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis telefonda görüştüğünü belirten haberde, ' Saldırı Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından kınandı' denildi. BM Güvenlik Konseyi'nin üç daimi üyesi İngiltere, Fransa ve ABD'nin Kıbrıs'taki büyükelçilikleri yaptıkları ortak açıklamada, 'BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne zarar vermenin uluslararası hukukta ciddi suçlar teşkil ettiğini" vurgulandı.


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap