SON DAKİKA



Haber > Gündem > İYİ Parti emekli maaşı ve ikramiyeler için kanun teklifi verdi

İYİ Parti emekli maaşı ve ikramiyeler için kanun teklifi verdi

11 Mart 2024 Pazartesi - 14:48




İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Meclis'e emekli maaşları ve ikramiyeleriyle ilgili bir kanun teklifi verdiklerini söyledi.





İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zorlu, Türkiye'nin il ve ilçelerini ziyaret ettiklerini belirterek, "Milletimizin ortak bir kaygısı var; ekonomik problemlerimiz. Ve bunun da odak noktasında elbette ki emeklilerimiz var. Ben bugün emeklilerimiz ile ilgili bir gündeme dikkat çekebilmek hem de kanun teklifimizi vatandaşlarımızla paylaşabilmemiz için huzurlarınızdayım. Türkiye'nin her yanını saran ekonomik sorunların başında elbette en düşük emekli maaşı üzerinden dönen tartışmalar bizleri ziyadesi ile üzmektedir. Çünkü Türkiye bu tartışmayı gerçekten hak etmiyor. Biz 10 bin TL en düşük emekli maaşının az olduğunu, yoksulluk, açlık sınırı altında kalan bu maaşın bir an önce artırılması için çaba sarf ederken siyasi iktidar bizi suçlayarak vatandaşlarımızı tahrik ettiğimizi iddia ederek buna karşı çıkmaya devam ediyor. Bunun iki sebebi var; birincisi, elbette ülkemizde uzun süre devam eden keyfilik. Plansız, öngörüsüz ve TBMM'nin de işlevini yapmaktan uzaklaştırıldığı bu sistemde emeklilerimizin de sesini duyurmakta zorlanıyoruz. İkincisi atalet problemi. Başta vatandaşlarımız olmak üzere devletin ilgili kurumları, bu konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları olmak üzere sistemin meydana getirdiği bu vahim tablo ile nasıl olsa sesim duyulmayacak, bu gidişata etki edemeyeceğim duygusu ile bu problemler artarak devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLMAMALI'

Emeklileri konu alan bir kanun teklifi hazırladıklarını ve bunu TBMM'ye verdiklerini söyleyen Zorlu, "Buna göre, en düşük memur emekli maaş kat sayısını esas aldığımızda, birincisi bayram ikramiyeleri konusu. Bunu bir kat sayıya bağlamamız lazım. Bakın 2018'de 1000 lira olarak açıklanan ikramiyelerin, o tarihten bugüne kadar ki baktığımızda TÜFE yüzde 480, gıda endeksi ise yüzde 637 artarken bu 1000 TL'de sadece yüzde 200 artmış. Bu kanun teklifimize göre ikramiyeler en düşük emekli memur maaşının yarısından az olamayacak. Teklifimiz bu yöndedir. Dolayısıyla bu da bizim 7 bin 500 TL talep ettiğimiz ücrete tekabül etmektedir. Ama buradaki teknik detay şu; bundan böyle siyasi iktidarın ya da cumhurbaşkanının lütfederek açıkladığı bir rakam olmaktan çıkıp 6 ayda bir yenilenen kat sayılar üzerinden bu emekli ikramiyeleri artışını öngörüyoruz. Ve en düşük emekli maaşının asgari ücretten az olamayacağını da teklifimiz de ek 19'uncu maddede ifade etmiş bulunuyoruz. Ve bunun da TÜİK'in belirlediği enflasyona göre 6 ayda bir yenilenmesini arzu ediyoruz" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap