SON DAKİKA



Haber > Gündem > İşçilerin 40 derecede ekmek mücadelesi

İşçilerin 40 derecede ekmek mücadelesi

15 Temmuz 2023 Cumartesi - 14:11




Aydın’da karpuz hasat sezonu başladı. Uzun süren kış mevsim nedeniyle bu yıl yaklaşık 2 hafta geç başlayan karpuz hasadı, bölgede çalışacak eleman sıkıntısı nedeniyle 40 derece sıcağın altında devam ediyor.





Ege'de devam eden çöl sıcakları, en çok tarım alanında çalışan işçileri etkiliyor. Aydın’da mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığına rağmen tarım sektöründe çalışanların kavurucu sıcak altında ekmek mücadelesi devam ediyor. Aydın Ovası’nda karpuz üretimi yapan çiftçilerden Abdülkerim Kayar, aşırı sıcağa rağmen gün boyu olgunlaşan karpuzları hasat edip tüketiciye ulaştırdıklarını belirterek, olumsuz hava koşullarına aldırış etmeden üretimi sürdürdüklerini söyledi.

“Tat ve aroma mükemmel rekolte düşük”

Bu yıl kış mevsiminin kurak Mayıs ve Haziran aylarının yağışlı geçmesinden dolayı karpuz tarlalarının yabani otlar içinde kaldığını belirten üreticiler, iklimsel değişikliklerden dolayı karpuzların yaklaşık 2 hafta geç olgunlaştığını belirttiler. Her şeye rağmen üretmekten memnu odluklarını belirten üretici Kayar, “Şu anda karpuzun toptan kilogram fiyatı malın durumuna göre 3,5 TL ile 5,5 TL arasında değişiyor. Rekolte düşük ancak her şeye rağmen durumdan memnunuz. Tek sıkıntımız tarım işinde çalışacak eleman sıkıntısı. Çalışacak kimse bulamadığımız için tarladan karpuzları Suriyeli işçilerle kaldırıyoruz” dedi.




“Mecburen sıcakta çalışıyoruz”

Türkiye’de tarım sektörünün önemli sorunlarından birinin de tarlada çalışacak insan bulamamak olduğunu belirten üreticilerden Tosun Demir ise eskiden sabah erken ve akşamüzeri gölgede yapılan işlerin şimdi sıcakta da yapmak zorunda kalındığını belirtti. Aydın’da yerli işçi bulmanın çok zor hale geldiğini belirten Demir, “Sıcağa aldırış etmeden çalışmak zorunda kalıyoruz. Çünkü çalışacak insan kalmadı. Dayıbaşından 10 kişi istiyorsunuz 5-6 kişi geliyor. İş yetişmeyince de soğuk sıcak demeden çalışmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.




Zor da olsa 40 derece sıcağın altında ekmekleri için mücadele ettiklerini belirten Suriyeli işçiler ise bu duruma alıştıklarını belirterek “Sıcakta zor oluyor ama yapacak bir şey yok” diyerek ekmek mücadelesine devam ettiklerini belirttiler.
Bu yıl mevsimsel sıkıntılar nedeniyle bazı yaz meyvelerinde verim alınamadığını belirten Abdülkerim Kayar, şu anda en fazla tüketilen meyvenin karpuz olduğunu belirterek satışlardan memnun olduklarını söyledi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap