SON DAKİKA



Haber > Gündem > İran, Rusya Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

İran, Rusya Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

12 Temmuz 2023 Çarşamba - 14:50




İran, Moskova'da düzenlenen Rusya ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde Birleşik Arap Emirlikleri ve İran arasında egemenlik tartışmasına neden olan Basra Körfezi'ndeki 3 ada hakkında yayınlanan ortak bildiriye tepki göstererek, Rusya'nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.





İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran'ın Moskova'da düzenlenen Rusya ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran arasında egemenlik tartışmasına yol açan Basra Körfezi'ndeki 3 ada hakkında yayınlanan ortak bildiriye tepki olarak, Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Alexey Yurievich Dedov'ın bakanlığa çağrıldığını bildirdi. Görüşmede Rus büyükelçiye Tahran yönetiminin, Basra Körfezi'ndeki adalara ilişkin yayınlanan ortak bildiriye tepkisinin iletildiği belirtildi. Rusya'dan İran'ın kontrolünde olan adalar hakkındaki söylemlerini değiştirmesi gerektiği belirtilerek Basra Körfezi'ndeki 3 adanın "sonsuza kadar" İran'ın egemenliğinde olacağı vurgulandı.

Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Dedov ise Tahran yönetiminin itirazını Moskova'ya ileteceğini, Rusya'nın İran'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyduğunu ifade etti.

Ne olmuştu?




Rusya'nın başkenti Moskova’da 10 Temmuz'da "Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi 6. Stratejik Diyalog Toplantısı" düzenlenmişti. Toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiride İran ile BAE arasındaki tartışmalı 3 ada hakkında, "BAE'nin, Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi dahil olmak üzere tüm barışçıl çabalara destek verilecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli nedeniyle stratejik öneme sahip Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, İran ve BAE arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. 1971'e kadar İngiliz işgali altında olan adalarda İngiltere'nin Kasım 1971'de çekilmesiyle İran hakimiyeti ele geçirdi.




BAE adalara askeri güçlerini konuşlandıran İran'ı "işgalci" olarak nitelendirirken, İran ise adalar üzerinde tarihsel egemenlik iddiasında bulunarak İngiltere'nin adalardan çekildiği tarihte henüz kurulmamış olan BAE'nin hakimiyet iddiasında bulunamayacağını savunuyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap