SON DAKİKA



Haber > Gündem > İran: “ABD gerekli ciddiyeti gösterirse mahkum takası gerçekleşir”

İran: “ABD gerekli ciddiyeti gösterirse mahkum takası gerçekleşir”

12 Haziran 2023 Pazartesi - 14:40




İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD’nin gerekli ciddiyeti göstermesi durumunda karşılıklı mahkum takasının gerçekleşebileceğini ifade etti.





İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği haftalık basın toplantısında konuştu. ABD ile nükleer müzakerelere ilişkin bilgi veren Kenani, Tahran yönetiminin müzakere masasını terk etmediğini ve ABD’nin verdiği sözleri yerine getirmesi halinde anlaşabileceklerini söyledi. Kenani, “Dost ve arabulucu ülkeler üzerinden ABD ile farklı düzeylerde diplomatik temaslar ve mesaj alışverişi devam ediyor. Bizim açımızdan müzakerelerin sonuçlanması için gerekli ölçüt medyada neler söylendiği değil karşı tarafın eylemlerdir” ifadelerini kullandı.

Geçici anlaşma iddiasına yalanlama

ABD ile geçici nükleer anlaşmaya varıldığı yönündeki iddiaları yalanlayan Kenani, böyle bir anlaşmaya karşı olduklarını belirterek 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya geri dönülmesi için müzakerelerin sürdüğünü söyledi. Kenani, mahkum takası konusundaki görüşmelerin ise nükleer müzakerelerden ayrı olarak devam ettiğini ve konuya insan hakları açısından yaklaştıklarını belirtti. Yakın bir zamanda ABD ve İran arasında karşılıklı mahkum takasının gerçekleşebileceği mesajını veren Kenani, “İnsan haklarını merkeze alarak mahkum takasının gerçekleşebilmesi için tüm çabamızı gösterdik. Müzakereler arabulucu ülkeler üzerinden devam ediyor. Eğer karşı taraf da gerekli ciddiyeti gösterirse mahkum takası gerçekleşir” şeklinde konuştu.

Hakan Fidan'ın ziyareti

Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Tahran ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Kenani, “Umarım bu ziyaret kısa zamanda gerçekleşir. Ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği henüz netlik kazanmadı” dedi.
Londra merkezli bir haber sitesinde 8 Haziran’da yer alan ve ismi açıklanmayan iki kaynağa dayandırılan haberde, İran ve ABD’nin geçici bir nükleer anlaşmaya vardığı iddia edilmişti. Söz konusu anlaşmaya göre Tahran yönetimin nükleer programında kısıtlamaya gitmesine karşılık, ABD’nin İran’ın petrol satışına izin vereceği öne sürülmüştü.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap