SON DAKİKA



Haber > Gündem > İlk kez ortaya çıktı! Atatürk'ün hiç bilinmeyen görüntüleri...

İlk kez ortaya çıktı! Atatürk'ün hiç bilinmeyen görüntüleri...

16 Ağustos 2023 Çarşamba - 11:29




'Film Mirasım' sitesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bugüne kadar hiç bilinmeyen görüntüleri ortaya çıktı.





Kültür ve Turizm Bakanlığının geçtiğimiz yıl aralık ayında internet üzerinden meraklılarıyla buluşturduğu “Film Mirasım” sitesi ile mobil uygulaması her geçen gün daha da büyüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un başlattığı çalışmayla kültürümüzün görsel hafızası olarak geçtiğimiz yıl hizmete sunulan siteye yıl sonuna kadar 200 film daha eklenecek. Yeni filmlerle tarihe yolculuk yaptırmaya devam edecek olan “Film Mirasım” internette bugüne kadar 8 milyon etkileşime ulaştı.

  İlk kez ortaya çıktı Atatürkün hiç bilinmeyen görüntüleri...
SİTEDE 911 BELGE FİLM BULUNUYOR

Atatürk'ün daha önce yayınlanmamış yüksek kalitedeki görüntülerinden, Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına, Anıtkabir’in yapımından Kore Savaşı görüntülerine kadar pek çok önemli tarihî filmin yer aldığı site ve mobil uygulama da 911 belge film var. Sinema Genel Müdürlüğü arşivlerinden dijitalleştirilerek meraklılarıyla buluşturulan filmlerin 71 adedi Osmanlı’nın son dönemi olan 1895-1918 yıllarına ait. Atatürk dönemini kapsayan 1918-1938 yılları arasındaki 128 dijital filmin yer aldığı arşivde, 1938-1950 yılları arasından 195 belge niteliğinde görüntü yer alıyor. Sitedeki filmlerin 203 adedini 1950-1960 yılları arası, 225 adedini ise 1960 sonrası yıllar oluştururken “Film Mirasım” adresinde 89 adet de çeşitli görüntüler bulunuyor.

FİLMLERE KATKI SAĞLANABİLECEK DİNAMİK BİR YAPI DA OLUŞTURULDU


Sergi açılışları, fuarlar, konserler, belgeseller, halk eğitimi, tanıtım filmleri ve karışık haber içerikli filmlerle çeşitli dönemlerin insan manzaralarına, tarihi mekanlara ve halkın yaşantısına tanıklık ediliyor. Sinema Genel Müdürlüğü film arşivinde yer alan diğer belge filmler de dijitalleştirilme süreci tamamlandıkça siteye yükleniyor. Kullanıcılar bu filmleri “Yeni Eklenenler” sekmesi altından kolaylıkla takip edebiliyor. Sitede akademisyenler, araştırmacılar ve vatandaşların da kaynak göstererek filmlere katkı sağlayabilecekleri dinamik bir yapı da oluşturuldu. Kullanıcı adı ile giriş yapanların “Bize Ulaşın” sekmesi altında yer alan formu doldurarak öneri ve film taleplerine ulaşabilmesi sağlanıyor.

  İlk kez ortaya çıktı Atatürkün hiç bilinmeyen görüntüleri...

 

"GÖRSEL MİRASIMIZIN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK"

Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz da "Film Mirasım" projesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bakanlığımız, kültürel mirasımızın görsel belleğini oluşturan filmlerin muhafazasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük önem vermektedir." dedi.


Türkiye'nin görsel mirasının korunması için bundan sonra da çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Yılmaz, projenin oluşum sürecine ilişkin de bilgiler aktardı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap