SON DAKİKA



Haber > Gündem > Hurdacılık yapıyordu, yazılım alanında Çin'de dünya üçüncüsü oldu

Hurdacılık yapıyordu, yazılım alanında Çin'de dünya üçüncüsü oldu

10 Ağustos 2023 Perşembe - 09:55




Hurdacılık yaparken mühendis olan ve yaptığı yazılım ile Çin'de düzenlenen yarışmaya katılan Göncü Musa Zeytun dünya üçüncüsü oldu. Zeytun yaşadığı süreci ise bu sözlerle anlattı...





Mehmet (78) ve Münevver (70) Zeytun çiftinin 9 çocuğundan biri olan Göncü Musa Zeytun (30), çocuk yıllarında mekatronik mühendisi olmak istedi. Maddi zorluklara rağmen hayalinden vazgeçmeyen Zeytun, hayalini gerçekleştirmek için hurda ve kağıt toplayıcılığı dahil her türlü işi yaptı. Zeytun, yaşadığı zorluklara rağmen zekası, hırsı, azmi ve kararlılığı ile mühendis oldu.

İşitme engelli arkadaşı ile iletişim kurarken çok zorlanan Zeytun, işitme engellilerin rahat bir şekilde iletişim kurabilmeleri için ‘Dostext’ isimli yazılım programını geliştirdi. Dostext ismini verdiği program ile ‘merhaba’ diyen bir kişinin söylediği söz, işitme engelli kişiye işaret diliyle, işitme engellinin işaret diliyle anlattıkları ise karşı tarafa yazı olarak iletiliyor.

ÇİN'DE DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ ALDI

Göncü Musa Zeytun’un projesi, ilk olarak WIIPA tarafından Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen‘1Idea 1World’ yarışmasında ikincilik, Temmuz ayında ise Çin Expo’da düzenlenen yarışmada ise dünya üçüncülüğü elde etti.

Göncü Musa Zeytun, projenin hayata geçirilmesiyle dünyadaki 500 milyon işitme engellinin hayatının kolaylaşacağını belirtti. Zeytun, “Gururluyuz. Start-Up dünyasında uluslararası arenada ülkemizin bayrağını dalgalandırmak bize büyük bir mutluluk verdi. Projemizin evrensel bir sorunu çözmeye aday olduğunu, aynı zamanda sürdürülebilir ve yatırım açısından cazip bir proje olduğunu görmek bizi gururlandırdı” ifadelerini kullandı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap