SON DAKİKA



Haber > Gündem > Hava sahası kapandı! Savaş yaklaşıyor mu?

Hava sahası kapandı! Savaş yaklaşıyor mu?

07 Ağustos 2023 Pazartesi - 10:08




Askeri müdahale için verilen süre Pazar günü 23.00'te doldu, Nijer'deki cuntanın hava sahasını kapatmasıyla şu anda gökyüzünde hiçbir uçak yok.





Ukrayna'da neredeyse 18 ayını doldurmak üzere olan savaşta karşı karşıya gelen Batı cephesi ile Rusya, bu kez Batı Afrika'nın küçük bir ülkesinde kozlarını paylaşıyor. 25 milyon nüfuslu Nijer'de bir grup asker 26 Temmuz tarihinde darbe yaptı.

Ülke tarihinin ilk seçilmiş lideri olan Mohamed Bazoum'u devirip gözaltına alan cuntaya, son birkaç yıl içerisinde benzer darbelerin gerçekleştiği Mali ve Burkina Faso gibi ülkelerden hemen destek geldi. Söz konusu iki ülkenin alamet-i farikası ise, Rus paralı askerler Wagner Grubu'yla kurdukları ortaklıktı.

Yıllardır El Kaide ve DEAŞ gibi örgütler tarafından terörize edilen Sahel Bölgesi'nde, son dönemde birden çok kırılma noktası yaşandı. Nijer'in komşuları Mali ve Burkina Faso'da gerçekleşen askeri darbeler, bölgede Rusya hakimiyetini getirdi. Rus paralı asker grubu Wagner'in önce Orta Afrika Cumhuriyeti, ardından Mali'ye girmesiyle, bölgede yıllardır bulunan Fransa çekilmek zorunda kaldı.

Nitekim, aynı senaryo Nijer'de de tekrarlandı. ABD, Fransa, ve İngiltere gibi ülkeler diplomatik temsilciliklerini tahliye ederken, BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, "Bölgedeki Batı nüfuzu kurak mevsimdeki bir su havuzu gibi küçülüyor" yorumunu yaptı. Wagner'in Mali'ye girmesiyle askeri üslerini doğuya kaydıran Fransa için artık Nijer bile güvenli bir üs değildi.

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap