SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fındıkta yanlış çuvallamaya dikkat

Fındıkta yanlış çuvallamaya dikkat

20 Temmuz 2012 Cuma - 16:02




Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, fındıkta naylon çuvallama nedeniyle her yıl yaklaşık yüzde 3 oranında kaybın yaşandığını söyle





Yaklaşan fındık hasat sezonu dolayısıyla bir açıklama yapan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, hasat mevsimi yaklaşmakta olan ve naylon çuvallama sonucu oluşan çürümelerle her yıl yaklaşık yüzde 2-3’lük kaybın yaşandığı fındıkta naylon çuval yerine daha organik bir yapı olan jüt çuvalların kullanılması gerektiğini bildirdi. Güven, “Bölgemizde son yıllarda rastlanan fındıktaki naylon çuval uygulaması problemi geçmiş yıllarda yoktu. Ancak daha sonraki yıllarda naylon çuval moda oldu. Naylon çuvala konulan fındıklar bekletildikten sonra mutlaka yüzde 2-3 oranında çürüme oluyor. Kurutma esnasında birazcık yağmur yağdığında üstüne naylon seriliyor ve bu naylon uygulaması da örtü altında ter yaparak üründe çürümelere yol açıyor. Aslında aynı ürün belki yağmurun altında dursa daha iyi, zira kurutma sırasındaki işlemlere çok dikkat etmemiz gerekiyor. Diyebiliriz ki, bütün bir yılın emeğinin karşılığını alabilmek adına ürünü topladıktan sonraki 5-10 günlük süre mutlaka iyi değerlendirilmelidir” dedi. Fındıkta dünya üretiminde ülke olarak ilk sıralarda yer almakla birlikte son yıllarda Gürcistan, Azerbaycan, Şili, Amerika, İtalya gibi ülkelerin de bu pastaya ortak olduklarını belirten Güven, “Fındık üreticilerinin yapması gereken hasadı aceleye getirmemek ve mutlaka fındığı yerden toplamaya özen göstermek olmalıdır. Daldan fındık toplandığı zaman, ne kadar hızlı toplanırsa toplansın, toplayıcı örneğin 30 veya 25 kilo fındık toplar. Ama yerden topladığı zaman 60-70 kilo fındık toplar, yani yerden toplamak her zaman avantajlıdır. Fındık yerden toplandığı zaman, ürün en az 2 randıman daha fazla olur ve çürük olmaz” diye konuştu.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap