SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fındık yine meclisten geçmedi

Fındık yine meclisten geçmedi

23 Ekim 2018 Salı - 19:46




TBMM’de geçtiğimiz haftaki oturumda gündeme gelen fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması yönündeki önerge reddedilmişti.Fındık yine TBMM’nin





Trabzon Milletvekilininde sert açıklamalarda bulunduğu meclisin bugünki oturumda fındık için verilen meclis araştırma önergesi oylamaya sunuldu. Yapılan araştırma önergesi bu kezde TBMM’den geçmedi.

FINDIK DEĞİL ALKIŞLAR KONUŞULDU!

TBMM’de konuşan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs”Fındıkla ilgili bu hafta yine konuşuyoruz, çünkü geçen hafta fındıkla ilgili konuştuklarımızdan ziyade fındıktan sonraki alkışlar konuşuldu o yüzden bugün fındığı yine konuşalım diye bu araştırma önerisi teklifiyle geldik. Dünya fındığının yüzde 70’ini biz üretiyoruz ve bu ürettiğimiz fındığın yüzde 77’sinide ihraç ediyoruz: Fındıktan ihraç ettiğimiz gelirimiz yaklaşık 3 milyar civarında ve Türkiye’de Rize’den başlayarak sahil boyunca geldiğiniz zaman Karadeniz bandında bir çok şehirdeki insanlarımızın geçim kaynağı. Bir çoğununda tek geçim kaynağı. Fındıktan geçinen, çoluğuna çocuğuna bakan kişi sayımız 500 bin ailemiz var. Biz ihraç ettiğimiz bu fındığa stratejik ürün diyoruz. Fındığın bir başka özelliğide şu; hiç bir yabancı girdi olmadan ürettiğimiz bir ürün o yüzdende buna biz milli ürün diyoruz Bu stratejik ürünümüz, milli ürünümüzün bunu üretenlerin yani üreticimizin, benim üreticimin durumu nedir. Sizler iktidar sahipleri seçimlerden evvel Trabzon’da, Ordu’da, Giresun’da mahallelere gittiniz, kahvelere gittiniz, köylere gittiniz ve bu üreticilere bir söz verdiniz. Dedinizki ey üretici rahat ol biz seni mağdur etmeyeceğiz, TMO’yu devreye sokacağız senin hakkını vereceğiz dediniz. Nihayetinde geldiğimiz noktada bunun böyle olmadığını gördük. “ dedi

KARADENİZ’DEN GİDECEKSİNİZ!

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ise “Bugün fındığı konuşacağız. Fındık bazılarımız bildiği gibi sadece bir kuruyemiş değildir. Fındık, fındıktan çok daha fazla anlamlar içeren altın değerinde bir ürünümüzdür. Karadeniz bölgemizde 500 bin üreticiyi ve ülkemizde 8 milyon insanı doğrudan etkileyen yerli ve milli bir ürünümüzdür. Bugün fındığın maliyet hesabı yapıldığında 13 Tl 90 kuruş gibi bir rakamla karşılaşıyoruz. Ama fındığın satış rakamlarına baktığımız zaman 11 Lira ile 12 Lira arasında bir rakama üreticinin fındığını satmak zorunda kaldığını görüyoruz. Yani her bir kilo fındıkta üreticimiz 2 lira zarar etmektedir. Bunma bizim yüreğimiz dayanmıyor. Meclis olarak bu soruna ivedilikle çözüm bulma zorunluğumuz var. Üreticimizin zarar etmesine üreticimizin alın terini yok pahasına satmasına bu meclisin seyirci kalmaması lazım. 2005 yılında bu ülkede fındık üreticisinin dostu üretici adına üreticinin haklarını koruyan üretici adına hareket eden bir Fiskobirlik kurumu vardı. Fisko Birlik’in aktif olduğu o dönem de 1 kg fındık sattığınızda 7 lira 45 kuruş para alıyordu. Yani 5 buçuk Dolar alıyordu. Bugün fındık 11 lira yaklaşık 2 dolar ediyor. 2005 de yılında fındık üreticisi 1 kilo fındık satarak 23 tane ekmek alabiliyordu, bugün 1 kg fındık satan üretici 8 tane ekmek alabiliyor. Yani fındık üreticimizin sofrasından 15 tane ekmek çalındı. 2005 yılında 2 kilo fındık sattığında 1 kilo et alabilen fındık üreticisi bu şimdi 4,5 kg fındık sattığı zaman 1 kg et alabiliyor. Yine 1 kg fındık sattığı zaman 3,76  litre mazot alabilen fındık üreticisi 2.88 litre mazot alabilmektedir ve son bir tablo olarak 2005 yılında 4.7 kg fındık sattığımızda 1 çeyrek altın alabilirken bugün 30 kg fındık sattığınızda 1 çeyrek altın alabiliyorsunuz. Bu gerçeği dsizlerin dikkatine sunuyorum. Bugün fındıkta büyük bir kavga var. Bu kavganın bir yanında yabancı fındık tekelleri var diğer yanında gariban fındık üreticisi var. Emeğine , ekmeğine, alın terine sahip çıkmaya çalışan fındık üreticisi var. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak gariban fındık üreticisinin yanındayız siz kimin yanındasınız. Bunu lütfen kendinize bir sorun. Milli ürün fındıkta gayri milli bir yapı oluşuyor. Buna asla müsaade etmememiz lazım. Bunu özellikle iktidar partisindeki arkadaşlara söylüyorum. Karadeniz de özellikle çok büyük bir desteğiniz vardı ama bunu kaybettiniz. Karadeniz’den geldiniz Karadeniz’den gideceksiniz.” diye konuştu.





Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap