SON DAKİKA



Haber > Gündem > Duruşma günü belli oldu

Duruşma günü belli oldu

15 Şubat 2016 Pazartesi - 18:07




İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında açılan davada ilk duruşma için 19, 20 ve 21 Nisan





Duruşma günü belli oldu... Tensip kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir, Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Ramazan Akyürek’in tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 5’i tutuklu 26 kamu görevlisi hakkında açılan dava ile ana dava dosyasının birlikte görüleceği ilk duruşmanın tarihi belirlendi. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 19, 20 ve 21 Nisan tarihlerinde görülmesini kararlaştırdı. Mahkeme, tensip kararında ise Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir, polis memuru Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu’nun tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

GÜVENLİK TEDBİRİNE İLİŞKİN YAZI YAZILIP YAZILMADIĞI SORULACAK

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak 2004 yılında Agos Gazetesi ve Hrant Dink’in evi ile ilgili güvenlik tedbiri alınmasına ilişkin herhangi bir yazı yazılıp yazılmadığının sorulmasına karar veren mahkeme, yazılmış ise bu yazı suretinin ve eklerinin istenmesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'ne müzekkere yazılarak 1997 yılı içerisinde İstanbul Pasaport Şubesi'ne Hrant Dink ile ilgili olarak herhangi bir yazı yazılıp yazılmadığının, yazılmış ise bu yazı suretinin ve eklerinin istenmesine hükmetti.

KAMU GÖREVLİLERİNİN İDDİANAMESİ 14. AĞIR CEZA MAHKEMESİ TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında hazırlanan 26 sanıklı iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Mahkeme, aralarında fiili ve hukuki bağlantı bulunduğu, sanıkların tümünün içerisinde bulundukları iddia edilen silahlı suç örgütü yapılanmasının varlığı ile eylem ve faaliyetlerinin tüm boyutu ve kapsamı ile tespit edilerek ortaya konulabilmesi açısından dava dosyasının, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in yargılanmasına devam edildiği İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ile birleştirilmesine karar vermişti.

5. AĞIR CEZA MAHKEMESİ İDDİANAMEYİ İADE ETMİŞTİ

İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, ‘terör suçlarına bakma yetkisi’ olmadığı, ortak sanıkların bulunmadığı ve kendi davalarının ilerlemiş olduğu gerekçeleriyle birleştirme kararını kabul etmemiş, dosyayı 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri göndermişti.

YARGITAY İKİ DOSYANIN DA 14. AĞIR CEZA'DA GÖRÜLMESİNİ KARARLAŞTIRMIŞTI

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, "Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasına ilişkin 26 sanık hakkında açılan davaya "örgütlü suç" olduğu gerekçesiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakmasına karar vermişti. Yargıtay, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava dosyası ile kamu görevlileri hakkında açılan davanın "hukuki, şahsi ve fiili irtibat" bulunduğu gerekçesiyle birleştirilerek İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini kararlaştırmıştı.

KAMU GÖREVLİLERİNİN İDDİANAMESİNDE 3 KİŞİYE MÜEBBET İSTEMİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan 168 sayfalık iddianamede, Ramazan Akyürek ile Coşgun Çakar'ın "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme, görevi kötüye kullanma" suçlarından 23'er yıldan 44'er yıla kadar, Ali Fuat Yılmazer'in "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı örgüt kurmak, resmi belgeyi yok etme, görevi kötüye kullanma" suçlarından 19 yıldan 32 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

İDDİANAMEDE CELALETTİN CERRAH VE SABRİ UZUN DA VAR

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, görevi kötüye kullanma" suçlarından 15 yıl 6'şar aydan 22'şer yıla hapis cezası istenen iddianamede, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan 6'şar aydan 2'şer yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

REŞAT ALTAY’A 29 YIL HAPİS İSTEMİ

İddianamede, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve eski Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarattan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu'nun "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, görevi kötüye kullanma ve resmi belgeyi yok etme" suçlarından 18 yıl 6'şar aydan 29 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap