SON DAKİKA



Haber > Gündem > Dönmez'den doğal gaz zammı için tuhaf sözler: En ucuz biz kullanıyoruz

Dönmez'den doğal gaz zammı için tuhaf sözler: En ucuz biz kullanıyoruz

01 Kasım 2021 Pazartesi - 15:23




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğa gaza gelen zamlar için kullandığı ifadeler tepki topladı.





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2022 yılı bütçe sunumunu yaptı.

Sanayi aboneleri için yaklaşık yüzde 48, elektrik üretim amaçlı tarifeye ise yaklaşık yüzde 46 olarak doğal gaz zammına gelen tepkiler hakkında konuşan Bakan Fatih Dönmez'den "en ucuz doğal bizde" iddiasını ileri sürdü.

"Eylül ayı itibarıyla Avrupa'da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye olup, elektrikte ise Ukrayna ve Sırbistan'dan sonra en ucuz üçüncü ülke konumundayız" açıklamasını yapan Dönmez, "2000'li yıllarda sadece 5 şehrimizde doğalgaz kullanılmaktayken, bugün 81 ilimizin tümüne ve 604 ilçe ve beldemiz ile 171 OSB'ye doğalgaz ulaştırılmış durumdadır. Küresel enerji hammadde fiyatlarında yaşanan şok artışlara karşı vatandaşlarımızı korumak amacıyla, maliyetin yaklaşık yarısı devletimiz tarafından üstlenilmektedir" diye konuştu. 

"9 ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIKLI"

Elektro trafosunda patlama meydana gelen Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki olaya ilişkin açıklama yapmazken inşaatı devam eden santralin farklı özelliklerine değinen Bakan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:


"Akkuyu NGS’nin teknik tasarım özellikleri, olası kazaları önleyecek niteliktedir. Örneğin, nükleer yakıtın aşırı ısınmasından dolayı oluşabilecek yakıt sızmasını önleyen eriyik kor kabı bulunacaktır. Ayrıca, önceki nesil santrallerde olmayan çift koruma kabı (dış muhafaza) da olacaktır. Bu şekilde, uçak çarpmasında dahi radyasyonun dışarıya sızması önlenmektedir. Diğer yandan, Akkuyu NGS’de elektrikle çalışmayan pasif güvenlik sistemleri de bulunacaktır. Akkuyu projemiz 9 şiddetindeki depreme de dayanıklı olarak tasarlanmıştır." 

"50-60 MİLYAR TL VERGİ ALACAĞI SIFIRLANIYOR"

Akaryakıt fiyatlarının enerji sektöründeki önemli hususlardan biri olduğunu bildiren Bakan Dönmez, şöyle dedi:

"Küresel piyasalardaki fiyat artışlarının doğrudan vatandaşlarımıza yansımasını önlemek adına, devletimizin 2021 yılında 50-60 milyar TL aralığında bir vergi alacağından vazgeçmesi öngörülüyor. Bu sayede, 2021 yıl başından itibaren ham petrol fiyatları TL bazında yaklaşık yüzde 117 artış gösterirken, vatandaşlarımıza sunulan akaryakıt fiyatlarında ortalama yüzde 17 artış olmuştur. Arz güvenliğimiz adına gerekli aksiyonları proaktif şekilde alarak sayılarını ve kapasitelerini artırdığımız doğal gaz ve LNG giriş noktalarımız ile tek kaynağa bağımlılık oranımız düşürülmüş olup, bu kış herhangi bir arz sorunu yaşanmasını beklemiyoruz."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap