SON DAKİKA



Haber > Gündem > Donald Trump hangi Amerika’yı yönetecek?

Donald Trump hangi Amerika’yı yönetecek?

22 Ocak 2017 Pazar - 08:26








Amerika'da beklenen gün dün geldi ve Donald Trump koltuğuna oturdu. ABD halkı başkanlık seçimlerinden önce söylem ve lider tiplerine bakarak, dünyadaki yeni güçlü lider değişim taleplerini sandığa yansıttı. Dünyada lider ağırlığı veren Tayyip Erdoğan ve Putin karizmada Obama'dan güçlü görünüyorlardı.

Amerika halkı lider kişilikli Donald Trump'ı tercih etti. Trump ilk konuşmasını yemin töreninde yaptı. Ayakları yere sağlam basıyor. Herkesin bildiği hangi Amerika’yı idare edecek? Bekara karı boşamak kolaydır sözü gibi. Donald Trump, ilk konuşmasında Radikal İslam ile mücadele edeceğini söyledi. Donald Trump İslam dinini bizim de tasvip edemediğimiz radikal örgütler üzerinden okursa Türkiye ve İslam dünyası ile dış politikada sıkıntılar yaşar.

Donald Trump’la birlikte sadece Türkiye değil, bütün ülkeler ve dahası bütün ittifaklar açısından gergin bir bekleyiş için kum saati işlemeye başladı. Bütün kampanya ve seçilmiş dönemi boyunca Trump, hem kapalı kutu olmayı başardığı hem de bu özelliğini pazarlamayı çok iyi becerdiği için bekleyiş de tabiatı gereği gergin olacaktır.

O kadar çok önemli ve sansasyonel vaatte bulundu ki, birkaçını yapması bile dünyanın baştan ayağa sarsılması için yeterli olacak. Kafasındaki ABD ve dünya, kimsenin hazır olmadığı bir kompozisyona işaret ediyor. Donald Trump'ın başkanı olduğu Amerika Türkiye'nin başkanlık sistemine karşı. Oysa Amerika kendileri partiden seçilmiş başkan ile idare ediliyor. Başkanlığa Demokrat ve Cumhuriyetçilerin geldiği gibi. Trump tam Türkiye'de yönetim değişikliği referandum belli olduğu gün koltuğuna oturdu.

Türkiye ile ilişkilerini FETÖ terör örgütünün başını iade konusu ciddi belirleyici olacak. Önce Amerika diyerek söze başladı. Amerika içindeki bu tür kambur yapıları temizlemesi bekleniyor. Donald Trump yolu uzun ve önünde şimdiden bakıldığında bitmez tükenmez gibi görünen en az dört yıllık bir süre var. Sistem kendisini zorladıkça Trump da direncini ortaya koyacak ve özgün politikalarını tatbik için reaksiyon gösterecektir. Karar gazetesinden


Mustafa Karaalioğlu'nun değerlendirmesi oldukça isabetli. "Dünyaya endişe veren halinden geri adım atamaz; çünkü bir derinliği, kalitesi ve diplomatik meziyeti olmadığı için öngörülemez olmayı bir silah olarak kullanacaktır. Aslında en büyük özelliği endişe yaratma kabiliyetidir. Yerleşik, olgunlaşmış ve kurumsal süreçlerden süzülerek üretilmiş kararları tek cümleyle yerle bir etme imtiyazından asla vazgeçmeyecektir.

Mesela, önce NATO’nun modası geçmiş bir kurum olduğunu söyleyerek müttefiklerini strese sokuyor. Ardından sadece iki gün sonra NATO Genel Sekreteri’ne ülkesinin NATO’ya dair garantilerinin arkasında duracağını ve ABD’nin NATO’ya karşı kendini sorumlu hissetmeye devam edeceğini söyleyebiliyor. Gayet tabii ki bu kez de aynı müttefikler derin bir nefes alıyor. Yarın kaygı mı, rahatlama mı olacak kim bilir! Peki, ya ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması ihtimali? Trump’ın ısrarla takip ettiği bir numaralı sözü, bugüne kadar hiçbir ABD başkanının cesaret edemediği şeyi yaparak Kudüs’ü başkent olarak tanıma anlamına gelen bu hamleyi yapma kararlılığı... ‘Sözümü unutmadım’ diyor. Tek başına bunu yapması bile dış politikada başka bir şey yapmadan tarihe geçmesine yetebilir.

Unutulmaz olabilir... Tabii ki işgal, katliam ve adaletsizliğe onay veren berbat bir başkan olarak. Ve tabii ki böyle bir karar başta Türkiye olmak üzere İslam dünyasında aradığı veya planladığı ne tür iyi ilişki varsa hepsini birden çöpe atmaya yetebilir. Yine de diplomasinin dinamik bir süreç olduğu gerçeği bulunmaz bir imkandır. Ankara’nın da Suriye politikasında hızlı bir şekilde Trump dönemi ayarlaması buna yönelik olsa gerek. Suriye dosyasında sadece ABD’nin değil, Rusya’nın da duymak istediği şey epeydir nazikçe söyleniyor. Kimileri bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyor, ama öyleyse bile her türlü politika değişikliği bir fedakarlıktır. Ancak Türkiye’nin bu noktaya gelmesi her şeyin kolaylıkla lehimize dönmesini temin etmiyor.

Trump yönetiminin bizim Suriye’de en istemediğimiz şey olan PYD ile ilişikleri kesmesi de en azından yakın vadede imkansız görünüyor. Neredeyse PYD üzerine kurulan bir Suriye politikaları var. Bu politikayı ayakta tutan, yönetip denetleyebildikleri tek örgütü kolaylıkla elden çıkarmalarını beklemek iyimserlik olur. Kaldı ki, PYD konusunda Rusya da en iyi günlerimizde bile tek bir adım atmadı, unutmayalım.

Şunu da not edelim: Bir yanda Trump öte yanda kurulu düzen, üsluptan politikaya kadar her branşta çatışacak ve bundan sonra ‘Tek Amerika yok’ lafını daha fazla duyacağız." TBMM’de Anayasa değişikliği için referandum kararı alındı. Bu konuyu ileriki haftalarda değerlendireceğiz. Bugün sadece şunu söylemek gerekirse meseleye bakış sadece Sn.Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan üzerinden bakılıyor. Bunu genel bakış üzerine oturtmak lazım. İnsanlar gidici. Türkiye kalıcı. Yeni yapılan ankette vatandaşın % 14 ile 21 i Anayasa paketi hakkında veya ne içerdiğinden haberdar. AK Parti kadroları bu anlamda neden ‘Evet’ dersini iyi anlatmalı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap