SON DAKİKA



Haber > Gündem > Doktorlardan AB'ye rest!

Doktorlardan AB'ye rest!

17 Haziran 2016 Cuma - 18:05




Uluslararası yardım kuruluşu MSF, insani yardımın araç haline geldiğini belirtti; artık AB ve üye devletlerin kuruma yaptığı yardımları reddedecek.





Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), bugün Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında bundan böyle Avrupa Birliği (AB) ve üye devletlerin sunduğu maddi kaynaklardan faydalanmayacağını açıkladı.

"TİCARİ VE KALKINMA YARDIMLARI KESİLEBİLİR"

Avrupa Komisyonu, geçen hafta AB-Türkiye anlaşmasında izlenen mantığı Afrika ve Orta Doğu'daki 16'dan fazla ülkeye uyarlamak için yeni bir öneri sundu. Bu anlaşmalar, Avrupa'ya göçü engellemeyen veya zorunlu geri göndermeleri kolaylaştırmayan ülkelere, ticari ve kalkınma yardımlarını kesmeyi öngörüyor. Sözkonusu kurallara uyan ülkeleri ise ödüllendirmeyi hedefliyor. Bu potansiyel partner ülkeler arasında, dünyanın en çok göç veren ilk 10 ülkesinden dördü olan Somali, Eritre, Sudan ve Afganistan yer alıyor.

"İNSANİ YARDIM ARAÇ HALİNE GETİRİLEMEZ"

AB-Türkiye anlaşmasının mali paketinin bir trilyon avro olan kısmı insani yardıma yönelik desteği içeriyor. Kuşkusuz, üç milyona yakın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de bu tür bir maddi yardıma ihtiyaç var. Fakat bu yardım, ihtiyaçların giderilmesinden çok, sınırların denetimi ve kontrolü karşılığında bir ödül olarak müzakere edilmiş durumda.


İnsani yardımın bu tür bir vaat ile bir araç haline getirilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Oberreit, basın toplantısını şu sözlerle noktaladı: "Dünya kamuoyuna ‘insani çözümler’ olarak tanıtılan caydırıcılık politikaları, güvenlik, sığınma ve korunma ihtiyacı olan insanların acılarını daha da şiddetlendiriyor. Bu politikalarda insani yardıma dair hiçbir iz yok. Bunlar norm olarak kabul edilemez ve eleştirilmelidir" dedi.

Oberreit, "Sınır Tanımayan Doktorlar, bu derece zarar verici politikaları benimseyen kurum ve hükümetlerin fonlarından faydalanmayacak. Avrupa hükümetlerini önceliklerini değiştirmeye davet ediyoruz. AB devletleri, geri göndermeye tabi olacak kişilerin sayılarını arttırmak yerine, ev sahipliği yapacakları ve koruyacakları kişilerin sayılarını en üst seviyeye çekmelidir" diye sözlerini tamamladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap