SON DAKİKA



Haber > Gündem > Doğu Karadeniz'de köyler ninelere kaldı!

Doğu Karadeniz'de köyler ninelere kaldı!

03 Nisan 2024 Çarşamba - 12:04




Tarım ve hayvancılık bitti, gençler ekmek parası için kırsaldan şehirlere göçtü.





Doğu Karadeniz'de kırsaldan, kentlere doğru göç hareketliliğinin artması, bölgede demografik yapının değişmesine, köylerin yaşlanmasına neden oldu.

KENTLERE GÖÇ

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 65 yaş ve üstü toplam nüfus 8 milyon 722 bin 806 oldu. Bu sayı Doğu Karadeniz'de 438 bin 827 olarak kayıtlara geçti. Bölgede kırsaldan kentlere doğru göç hareketliliğinin artması, köylerin yaşlanmasına neden oldu.




YÜZDE 17’LERE GERİLEDİ

2012'de Doğu Karadeniz'de nüfusun yüzde 43'ü kırsalda, yüzde 57'si kent merkezinde yaşarken, son yıllarda kırsalda yaşayan nüfusun oranı yüzde 17'ye geriledi. Göç edenlerin yaş aralığının 15-39 olması, kırsalda yaşlı nüfusun kalmasına da yol açtı.




KÖYLER BOŞALDI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Gözübüyük, “Karadeniz de kırsal alanın tamamıyla yaşlılara bırakılması, yaşlıların da sağlık hizmetlerine erişim güçlüğü yaşaması,  köylerin boşalmasına neden oldu” dedi

KENAN TAŞKIN (ÖZEL HABER)



 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap