SON DAKİKA



Haber > Gündem > Denizaltıların kalbi milli sistemle atacak!

Denizaltıların kalbi milli sistemle atacak!

23 Mayıs 2020 Cumartesi - 16:03




Milli imkanlarla geliştirilen ve denizaltıların kalbi olarak da nitelendirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi çalışmaları başarıyla sürdürülüyor.





Türk savunma sanayisi, yeni tip  koronavirüs (Kovid-19) salgınında tedbirleri elden bırakmadan kritik sistemlerin  üretimine ara vermeden devam ediyor.   AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için  bir dizi projeyi hayata geçiren HAVELSAN, son olarak, Yeni Tip Denizaltı Projesi  için özgün olarak tasarladığı Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi'nin (DBDS) altıncı  ürününü, üretim bandından çıkartarak test hattına soktu.
  HAVELSAN'ın Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Genel Müdür  Yardımcılığınca yönetilen Yeni Tip Denizaltı Programı'nın yürüyen 3 projesinden  biri olan DBDS'nin altıncı ürünü bu ay yeni özellikleriyle test hattına girdi. Sistemin TCG Selmanreis denizaltısına monte edilmesi planlanıyor.  Bütünleşik bir veri kayıt sistemi de içeren DBDS için donanım ve yazılım  güncellemeleri, alınan tedbirler sonucunda zamanında tamamlanarak sistem hazır  hale getirildi.
 
Reis sınıfı denizaltılar emniyetli ve etkin görev yapacak
 

Daha önce yabancı firmalardan temin edilen DBDS'ler, HAVELSAN  mühendisleri tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilirken, yenilikler de  kolaylıkla sisteme eklenebiliyor. Milli imkanlarla geliştirilen ve denizaltıların kalbi olarak da  gösterilen, veri akışını yedekli ve kesintisiz sağlayan bu sistemler sayesinde  Reis sınıfı denizaltılar daha emniyetli seyir yapacak ve harekat görevlerini en  etkin ve kesintisiz şekilde icra etmesi mümkün olacak.
 
Sistem Pakistan denizaltılarında
 
HAVELSAN markası olarak Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirilen  sistem, gelişmiş özellikleriyle yabancı denizaltı inşa ve modernizasyon  programlarının dikkatini çekti. Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterinde mevcut Agosta sınıfı  denizaltıların modernizasyonunda da DBDS ürününün kullanılmasına karar verildi.  Söz konusu projede ilk sistem kurulumu yapıldı ve liman kabul testi başarıyla  geçildi. İkinci sistemin fabrika kabul testleri ise başarıyla tamamlandı.  Ayrıca Preveze sınıfı denizaltıların modernizasyonunda da etkin  performansıyla DBDS ürününün kullanılmasına karar verilerek, 4 denizaltı için  DBDS üretimine HAVELSAN tarafından geçen yıl başlandı. İlk sistemin fabrika kabul  testlerinin alınan tedbirlerle bu yıl yapılması planlanıyor.
 
Yerli katkıda hedef aşıldı

Tasarımdan tümleştirmeye kadar tamamen yerli olarak üretilen DBDS, bu  bakımdan savunma sanayisinde yerlileştirme çalışmalarında adından söz ettiriyor.  DBDS sözleşmesi kapsamında yüzde 70 olarak öngörülen yerli katkı payı,  yüzde 75 seviyesine ulaştı. Sistemin donanım tasarımı ve yazılımının tamamı  HAVELSAN'ın iş gücüyle üretildi. Yerli katkı payında gelinen seviye,  Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının yerli ve milli üretim hedefleriyle  uyumlu bir başarıya imza attı.   Denizaltı gemisindeki zorlu çevre koşullarında kullanılacağı için,  uzun ve kapsamlı dayanıklılık testlerine tabi tutulan DBDS, tüm bu testlerden  başarıyla geçti.    

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap