SON DAKİKA



Haber > Gündem > Delta Plus nedir? Yeni mutasyon nerelerde görüldü? Türkiye'de var mı?

Delta Plus nedir? Yeni mutasyon nerelerde görüldü? Türkiye'de var mı?

23 Haziran 2021 Çarşamba - 16:37




Hindistan'da mutasyona uğrayan Delta varyantı bir kez daha mutasyon geçirdi. Delta Plus olarak adlandırılan yeni mutasyon nerelerde görüldü? Türkiye'de var mı? İşte ayrıntılar...





Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyada bir buçuk yılda yaklaşık 4 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açan, 180 milyon insanı enfekte eden Kovid-19 salgınında Hindistan mutasyonu endişeleri arttırıyor. İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika mutasyonlarının bir arada görüldüğü B.1.617 mutasyonu, Hindistan'da bir kez daha mutasyon geçirdi. Delta Plus olarak bilinen yeni mutasyon nerelerde görüldü? Türkiye'de delta plus vakası var mı? Aşılar mutasyona karşı etkili mi? İşte ayrıntılar...

Delta'ya göre daha bulaşıcı olan Delta Plus ilk olarak Haziran ayının başında tanımlandı. Ancak bu kadar hızla yayılmasını bilim insanları beklemiyordu. İngiltere'de ise ilk olarak 11 Haziran’da yayımlanan kamu sağlığı bülteninde bildirildi.

HİNDİSTAN "ENDİŞE VERİCİ" OLARAK SINIFLADI

Hindistan Sağlık Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamayla ülkedeki durumun vahametini doğruladı. Delta'dan daha hızlı bulaşarak şimdiden Maharaştra, Kerala ve Madhya Pradesh’te görülen Delta Plus vakası 40'a yükseldi. 

Hindistan hükümeti Delta Plus’ı ‘endişe verici’ olarak sınıflandırdı. Hindistan Sağlık Bakanlığı Delta Plus varyantının daha kolay yayıldığını, akciğer hücrelerine daha kolay bağlandığını ve potansiyel olarak monoklonal antikor tedavisine dirençli olduğunu gösterdiğini belirtti.


Delta Plus'ın Hindistan'da yeni bir enfeksiyon dalgasına neden olmasından dolayı endişe ediliyor.

NERELERDE GÖRÜLDÜ?

İngiltere kamu sağlığı bültenine göre Türkiye’de de bir kişide Delta Plus varyantına rastlandı. Reuters ajansına göre 16 Haziran itibariyle, 11 ülkede en az 197 vaka görüldü. 

İngiltere (36), Kanada (1), Hindistan (8), Japonya (15), Nepal (3), Polonya (9), Portekiz (22) , Rusya (1), İsviçre (18), Türkiye (1), Amerika Birleşik Devletleri (83).

İngiltere'ye göre ilk 5 vakanın 26 Nisan’da görüldüğünü ve bu kişilerin Nepal ya da Türkiye’de bulunan veya transit geçen kişiler ile temas etti.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Hindistan mutasyon virüsünün daha bulaşıcı olduğunu açıklarken yeni belirlenen Delta Plus mutasyonunun ise Hindistan mutasyonundan daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu düşünülüyor. Maharashtra’daki Hindistanlı sağlık uzmanlara göre, Delta Plus ülkede üçüncü bir salgın dalgasını tetikleyebilecek.

AŞILAR DELTA PLUS'A KARŞI ETKİLİ Mİ?

Biontech'in kurucusu Uğur Şahin aşının tüm varyantlara karşı etkili olduğunu açıkladı. Şahin, "Şu anda aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok. Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap