SON DAKİKA



Haber > Gündem > Definecilerin talan ettiği kale ve hamam yok oluyor

Definecilerin talan ettiği kale ve hamam yok oluyor

09 Eylül 2023 Cumartesi - 12:02




Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Roma döneminden kaldığı düşünülen Kızlar Kalesi ve Kızlar Hamamı, defineciler tarafından talan edildi. Yok olmanın eşiğine gelen kale ve hamamın koruma altına alınması isteniyor.





Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Asa Deresi mevkiinde, kayanın üzerine yapılan Kızlar Kalesi ve Kızlar Hamamı, zamanla defineciler tarafından talan edildi. Sur ve burçları, moloz taş, tuğla ve harç ile yapılan kalenin Romalılar zamanında yapıldığı düşünülüyor. Herhangi bir kitabesi bulunmayan Kızlar Kalesinin milattan sonra 1-2. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Kale üzerinde, 4 dönüm bir düzlük bulunurken, kale içinde hiçbir kalıntı bulunmuyor. Kızlar Kalesinin alt tarafında yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta Kızlar Hamamı bulunuyor. İçerisinde işaretler ve motiflerin bulunduğu Kızlar Hamamının da duvarları ve surlarına da defineciler tarafından zarar verilirken, birçok yapısı halen ayakta bulunuyor.

Kastamonu Üniversitesi’nin öncülüğünde Taşköprü Yerel Eylem Grubu Derneği ve Taşköprü Belediyesi tarafından yürütülen “Macera Rotaları” çerçevesinde Kızlar Kalesi ve Kızlar Hamamında incelemelerde bulunuldu. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal ile Taşköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Lütfi Gültekin ve Taşköprü Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü Selçuk Oğuz'un da katıldığı, alanında uzman öğretim görevlilerince yapılan inceleme neticesinde kale ve hamamın koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

“Kızlar Kalesi ve Kızlar Hamamının bir dokunuşla turizme kazandırılabileceğini düşünüyorum”




Kızlar Kalesi ile Kızlar Hamamının yapılacak çalışmayla turizme kazandırılabileceğini söyleyen Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, “Kastamonu Üniversitesi, Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşan bir üniversitedir. Bizlerde saha çalışmalarımıza bu yönde devam ediyoruz. Rotalarımızdan bir tanesi yine hem tarih hem de kültür mirası olabilecek eserlerimizden Kızlar Kalesine ve Kızlar Hamamına çevirdik. Taşköprü ilçesine 15 kilometre uzaklıkta olan vadi yatağında kaleden aşağıya doğru yaklaşık 1,5 kilometre mesafe gidilince Kızlar Hamamına ulaşılıyor. Kızlar Hamamı, günümüze kadar tamamen borularıyla, duvarlarıyla, motifleriyle, mimarisiyle varlığını ayakta korumayı başarmıştır. Üstünde boşluklar oluşmuş, toprağı çökmüştür sadece. Burasının bir dokunuşla turizme kazandırılabileceğini düşünüyorum. Hamamın duvarlarında işaretler, motifler bulunuyor. Hamamın 1,5 kilometre üst tarafında Kızlar Kalesi bulunuyor. Bu da bizlere Kızlar Hamamı ile Kızlar Kalesi arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor” dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap