SON DAKİKA



Haber > Gündem > CNN International'ın Rize yorumu: Türkiye'nin gizli harikalar diyarı

CNN International'ın Rize yorumu: Türkiye'nin gizli harikalar diyarı

04 Temmuz 2023 Salı - 15:15




ABD merkezli medya kuruluşu, Çamlıhemşin ilçesinin çevresindeki yüksek kesimlerde sürdürülen yaşamı ve doğayı yazdı. Rize'de deneyimlenmesi gerekenlerle ilgili bir de liste paylaşıldı.





Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki illerinden biri olan Rize, yeşille kaplı örtüsü ve doğa manzaralarıyla hem gezginlere hem de fotoğraf çekmek isteyenlere eşsiz fırsatlar sunuyor.

Doğu Karadeniz'in gözde turizm destinasyonlarından biri olan şehir, ABD merkezli CNN International'a konu oldu.

Rize yorumu: Halen tam olarak bilinmiyor

Çeşitli fotoğraflara yer verilen "Türkiye'nin gizli dağ harikalar diyarı" başlıklı haberde, "Rize, birçok uluslararası gezgin tarafından hâlâ önemli ölçüde bilinmiyor." denildi.

Şehrin sınırları içinde yer alan Türkiye'nin en bakir dağlık arazilerinin, doğa tutkunlarını büyülemeye devam ettiği vurgulandı.

Sıcaktan kaçış noktası

Bölgenin yüksek dağ sırtlarıyla çevrili vadilerinde ve yaylalarında büyük ölçüde yerleşim yeri bulunmadığı ve yağış oranlarının yüksek olduğu Rize'nin yaylarının sıcaktan kaçış noktası olduğu hatırlatıldı.


En çekici bölge Çamlıhemşin

"Çamlıhemşin, Rize'nin en çekici bölgesidir." ifadesi kullanılan haberin devamında şunlar aktarıldı:

Çamlıhemşin ilçesini çevreleyen kırsal bir mahalle burası. Doğanın çoğunlukla bakir kaldığı bir yer. Karadeniz kıyısından Çamlıhemşin'e giden yol, Fırtına Deresi boyunca yemyeşil dağlık bir vadiden geçiyor.

Meralar, vadiler ve yüksek rakımlı dağ köylerinden oluşan bu yerde zaman durmuş gibi görünüyor. Ormancılık, arıcılık ve hayvancılık halen başlıca geçim kaynakları.

Rize'de mutlaka yapılması gerekenler

Yaylada birkaç gün kalarak yemyeşil çayırlar ve ormanlar arasında yürüyüş yapmanın, kır çiçeklerini keşfetmenin ve tertemiz havayı solumanın,  deneyiminin en kıymetli parçaları olduğunun altı çizildi.

Pokut Yaylası'nda kalan Şişman ailesinin konakladığı yerdeki beslenme alışkanlıklarına değinilen haberde şöyle denildi:

Ailenin ev yapımı yemekleri, serbest gezinen ineklerinden elde edilen süt ve doğanın nimetleri etrafında dönüyor. Taze kaymak, peynir, tereyağı, bal ve reçeller, kendi tavuklarından yumurtalar, ev yapımı ekmekler ve bahçeden ürünler bulabilirsiniz. CNN International, Rize ve Çamlıhemşin'in Türkiye'de hangi noktada bulunduğunu haritada gösterdi.

Çarpıcı manzara

Zilkale'den "Rize'nin en çarpıcı manzaralarından biri" şeklinde söz edilerek, "Arka planda Kaçkar Dağları'nın karlı zirveleri beliriyor." ifadesi kullanıldı.

Ortaçağdan kalma kalenin 14'üncü ve 15'inci yüzyıllar arasında inşa edildiğine inanıldığı kaydedildi.


Çamlıhemşin ilçe merkezinin yaklaşık 8 kilometre güneyinde bulunan Şenyuva köyünün de Rize'ye geri dönen şehirlilerin sade bir yaşam sürmesi için adeta bir sığınak haline geldiği belirtildi.

"Sakin hayatın bize yeteceğini düşündük"

Eşiyle Rize'de sürdürdüğü yaşamdan bahseden Elif adındaki vatandaşın görüşlerine yer verildi:

Rize'de sakin bir hayatın bize yeteceğini düşündük. Evlendikten sonra burada birlikte yaşamaya karar verdik. Şimdi dört yaşında bir oğlumuz var. Bir de küçük arkadaş çevremiz var.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap