SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bu kanunla çay bitecek

Bu kanunla çay bitecek

29 Şubat 2016 Pazartesi - 10:37




CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu çay üreticisine seslendi. Bekaroğlu, “Çay bahçelerine incir ağacı dikecekler” diyerek, ‘çayı bitirmek ist





CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, CHP Trabzon İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Bekaroğlu, İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya gelirken, ilk olarak bütçeyi değerlendirdi.

BÜTÇEYE KIRMIZI KART

Plan Bütçe Komisyonu üyesi olduğunu ve bütçeye ‘ret’ oyu vereceklerini belirten Bekaroğlu, “Biz neye ret vereceğiz? 2016 bütçesine. Hükümet yaptı diye ret vermeyeceğiz. 2014’ün hesabını vermedikleri için ret oyu vereceğiz. Bütçe demek, milletin bütçe yapma hakkıdır” dedi.

ÇAY PİYASASINDAKİ RANT İKNA ETMİŞ GİBİ DURUYOR

AKP’nin çay kanunu çıkarmaya çalıştığını belirten Bekaroğlu, bölgeye gelme sebebinin de bu olduğunu belirtti. Bekaroğlu, “Yaklaşmakta olan çay sezonu ve Ak Parti’nin yasallaştırmaya çalıştığı çay kanunu. Bu çerçevede bu bölgede çalışma yapacağım. Ak Parti ‘Çay Kanunu’ diye bir kanun çıkarmaya çalışıyor. Bu kanun daha önce çıkarılan tütün piyasası, şeker piyasası gibi bir kanun. Bu kanunu izleyenler bilir, Trabzon’da da tütüncüler vardı. Şimdi yoktur muhtemelen. Tütün kanunu ile tütün piyasası bitirilmiştir. Türkiye’nin tütün tarlalarına incir ağacı dikilmiştir. Bugün meşhur Türk markası sigaralarında bile tütünün yüzde 93’ü Amerikan tütünü. Aynı oyun çayda yapılmaya çalışılıyor. Bu oyun 2001’lerde baskı ile yaptırılmaya çalışıldı, bir Rizeli Başbakan Mesut Yılmaz, çevre illerin de baskısıyla bunu engelledi. Ama kuru çay piyasasında öyle bir rant oluşmaya başladı ki; dönemin Rizeli Başbakanı şimdi ise Cumhurbaşkanı, bu konuda ikna edilmiş gibi duruyor” şeklinde konuştu.


BU BÖLGEDE ÇAY SOSYAL DEVLETTİR

Çıkarılması planlanan Çay Piyasası Kanunuyla ilgili Bekaroğlu açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Bir ‘Çay Piyasası Kanunu’ çıkararak, Türkiye çayı bitirilmek isteniyor. Rize’de, Artvin’de, Trabzon’da, Giresun’da çay bahçelerine incir ağacı dikilmek isteniyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak hem bu yasaya karşı tavır belirlemek hem de çay politikamızı yeniden belirlemek için bir seri çalışma yapacağız. Bu çalışmalar neticesinde çay alımı başlamadan bir forum yapacağız. Çayın en yoğun yapıldığı yer Rize’de gerçekleşecek. Genel Başkanımız da katılacak. Çayla ilgili yetkililer dinlenerek, bir sonuç bildirgesi yayınlayacağız. Türkiye çay piyasası önemli bir piyasadır. Yılda 300 bin ton çay kullanılmaktadır. Dünya tekelleri arasında da 2-3 milyon değişiyor ve Türk çayına gözlerini dikmişlerdir, ‘Siz çay üretmeyin, biz size ucuza satarız’ diyorlar. Aynı şeyi tütün ve şekerde de söylemişlerdi. Şimdi millete kanser eden nişastalı şekeri satıyorlar. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu bölgede çay, sosyal devlettir. Çay var diye insanlar ekmek yiyor. Bunun peşini bırakmayacağız.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap