SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bu da SGK’nın tutsaklık kodu: 36-37(!)

Bu da SGK’nın tutsaklık kodu: 36-37(!)

26 Eylül 2021 Pazar - 13:18




OHAL KHK’sı ile işyeri kapatılan ya da kamu görevinden çıkarılan kişilere SGK tarafından işlenen 36-37 kodları yüz binlerce vatandaşın özel sektörde de iş bulmasını engelliyor.





SGK’nın özel kodu vatandaşı mağdur ediyor! KHK’lıların önemli bir kısmı yargıda aklandığı halde iadesi yapılmadığı gibi SGK’daki özel koddan dolayı özel sektörde de iş bulamazken, ailede bir kişiye uygulanan kod adeta bütün aileyi açlığa mahkum ediyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kodu mağduriyeti ikiye katlıyor! Son 5 yılda yüz binlerce vatandaş SGK’nın özel kodu nedeniyle adeta açlığa mahkûm ediliyor. SGK ilk defa 01.09.2016 tarihli ve 2016/20 sayılı genelge ile düzenlediği ve 24.04.2019 tarihli ve 2019/9 sayılı genelge ile son halini verdiği sisteme göre; OHAL KHK’sı ile işyeri kapatılan ya da kamu görevinden çıkarılan kişilere 36-37 kodları işleniyor. Bu kodların işveren tarafından görülmesi nedeniyle yüz binlerce kişi özel sektörde de iş bulamıyor.

BİR KİŞİYE UYGULANAN KOD BÜTÜN AİLEYİ TEHDİT EDİYOR!

Kamudan ihraç edilen ya da işyeri KHK ile kapatılan yüz binlerce insanın, SGK’nın 36-37 özel kodundan dolayı mağduriyetleri devam ediyor. Bu kodların işveren tarafından görülmesi nedeniyle vatandaşlar özel sektörde de iş bulamıyor. Ailede sadece bir kişiye dahi özel kodun verilmesi bütün aileyi işsizliğe mahkûm ederken, bu durum ise insanları adeta açlığa mahkûm ediyor.

AKLANDIKLARI HALDE KODDAN DOLAYI İŞ BULAMIYOR


Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen hain darbe girişiminden sonra ülkede 2 yıl OHAL uygulandı. OHAL’in uygulandığı süre zarfında ise 32 tane Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlanırken, bu KHK’lardan dolayı kamudan 150 bin civarında vatandaş ihraç edilirken, on binlerce işyeri ise kapatıldı. Bu süre zarfında 1 milyon 576 bin kişi soruşturma geçirirken, ihraç olan ve işyeri kapanan vatandaşların işten çıkarılma sebebi olarak ise SGK’da 36 ve 37 özel kodu verildi. KHK’lıların önemli bir kısmı yargıda aklandığı halde iadesi yapılmadığı gibi SGK’daki özel koddan dolayı özel sektörde de iş bulamıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap