SON DAKİKA



Haber > Gündem > Borçlar siliniyor! 10 bin TL sınırının üzerinde olanların ise yarısı...

Borçlar siliniyor! 10 bin TL sınırının üzerinde olanların ise yarısı...

12 Haziran 2022 Pazar - 12:51




Yüz binlerce kişiyi kapsıyor. GSS borcu olanlar ile ilgili harekete geçildi. Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bağ-Kur'lu ya da sosyal güvencesi olmayıp GSS konusunu ihmal etmiş olanlar var. 10 bin liraya kadar olan borçlar silinecek, bunun üzerinde olanların da yarısının ödenmesi durumunda geri kalan borçtan terkin edilecek. " diye konuştu.





Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştiren teklifle genel sağlık sigortası borcu olan binlerce vatandaşa nefes aldıracak düzenleme yapıldı. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için kolaylık sağlanacak.
 

Borçlarının 10 bin liraya kadar olan kısmı silinecek. Böylece mağduriyetler giderilecek ve icradaki dosya yükü azaltılacak.

Sağlık sigortasından yararlanamayanlara sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50'sinin, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde defaten veya taksitle ödenmesi halinde, geri kalan kısmı terkin edilecek.

10 BİN TL'YE KADAR 
Sabah'ta yer alan habere göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, primini ödeyemediği için açılan 85 bin 947 dosya bulunduğunu söyledi.

Eldemir, "Bağ-Kur'lu ya da sosyal güvencesi olmayıp GSS konusunu ihmal etmiş olanlar var. 10 bin liraya kadar olan borçlar silinecek, bunun üzerinde olanların da yarısının ödenmesi durumunda geri kalan borçtan terkin edilecek. Hastaneye gelenler sağlık sigortası yok diye geri çevrilmiyor" ifadelerini kullandı.


Komisyon'da kabul edilen teklife göre Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alması sağlanacak. Teklife göre, doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemeleri, merkezi yönetim bütçesinden yapılacak.

Yeni Asır gazetesinden Faruk Erdem de bugünkü köşesinde Genel Sağlık Sigortaları ile ilgili bir yazı kalema aldı. İşte GSS ile Sosyal güvencesi olmayanlar ayda 150,12 lira primle ailece GSS kapsamına girerken, geliri az olanların primini devlet ödüyor. Çocuklar, gençler şartsız kapsama alınırken, prim borcu olanlara da imkan sunuluyor. GSS ile ilgili olarak e- devletteki 60/1 ile başlayan sayılar ne anlama geliyor? İşte Erdem'in yazısının detayları...

Türkiye, güçlü sağlık sistemiyle ve sosyal güvenlik uygulamalarıyla dünyaya örnek oluyor.

2012 yılında getirilen ve 2017 yılında yapılan değişiklikle daha da ulaşılır hale gelen Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi ile tüm vatandaşlar hem sağlık hem ilaç hizmeti alabiliyor.

Bugün tüm hastanelerde ve eczanelerde TC kimlik numarasını söyleyen vatandaşlar hem muayene olabiliyor hem de ilaçlarına kavuşabiliyor. Aynı şekilde özel hastanelerde de katkı payı ödenerek sağlık hizmeti sosyal güvence ile alınabiliyor. Hatta emekliler bunun için daha az para öderken eczane de de ilaç için bir ödeme yapmıyor. İlaç parası daha sonra emekli maaşından kesiliyor. Dolayısıyla GSS sistemi ile çalışan-çalışmayan herkes sağlık şemsiyesi altında bulunuyor. 7'den 70'e herkese güvence sağlanıyor.


Çalışanların ya da emeklilerin primleri otomatik ödenirken, çalışmayanlar için ise devletin primleri ödeme sistemi bulunuyor. GSS ile sağlanan hizmeteler daha yakından bakalım:
 
AİLE BOYU SAĞLIK:
Sosyal güvencesi olmayanlar yani çalışmayanlar, ya da birisinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olmayanlar ayda 150,12 lira primle ailece GSS kapsamına alınıyor. GSS primi geçerli brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar oluyor. Bu yıl brüt asgari ücret 5004 TL olduğu için aylık prim de 150,12 TL olarak alınıyor. Eğer bu vatandaşların bu primi ödeme güçleri yoksa bu kez kendilerinden para alınmıyor ve primleri devlet ödüyor. Bunun için kaymakamlıklarda gelir testi yaptırmak gerekiyor.

YOKSULUN PRİMİ DEVLETTEN:
Gelir testi için başvuran ve hane içinde kişi başı geliri bin 668 liranın altında çıkanların primi devlet tarafından karşılanıyor. Gelir testi sonunda haneye giren gelir yaşayan sayısına bölünüp muhtaçlık durumu belirleniyor. Brüt asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Gelir testi yapılırken, genel sağlık sigortalısı ile aynı ikametgâhta yaşayan eş, evli olmayan çocuklar ile ana ve babanın gelirleri, harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak belirlenen ailenin aylık geliri, hanede yaşayan aile bireyi sayısına bölünerek aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit ediliyor.

ÇOCUKLAR KAPSAMDA:
18 yaş altı bütün genç ve çocuklar da GSS kapsamında yer alıyor. Bu yaştakiler için bir prim yatırılması ya da gelir testi yapılması gerekmiyor.

GENÇLERE 2 YIL MUAFİYET:
Gençlerin mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca sağlık primlerini devlet karşılıyor. Burada bir yaş sınırı da var. Lise mezunlarının yaş sınırı 20, üniversite mezunlarında ise 25. Bu yaşa kadar mezuniyet sonrasında GSS primi ödenmiyor.
 
BORÇLU DA YARARLANIYOR: 
Bağ-Kur ve GSS prim borcu olanlar da yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor.

BÜTÜN HASTANE KAPILARI AÇIK:
Vatandaşlara 2 bin 400'ü aşkın sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunda hizmet veriliyor.


9 BİNİ AŞKIN İLAÇ LİSTEDE:
Geri ödeme listesindeki ilaç sayısı 9 bin 94. Son verilere göre sözleşmeli eczane sayısı da 26 bini aştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap