SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bolu'daki 4.8'lik sarsıntı öncü bir deprem mi? Şükrü Ersoy'dan açıklamalar

Bolu'daki 4.8'lik sarsıntı öncü bir deprem mi? Şükrü Ersoy'dan açıklamalar

16 Mart 2023 Perşembe - 14:47




CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan 4.8'lik deprem sonrası dikkat çeken açıklamalar geldi.





Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bolu'da saat 13.55'te 4,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 8,13 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

"İZMENMESİ GEREKEN BİR DEPREM"

CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4.8'lik depremi değerlendirdi. Ersoy'un açıklamaları şöyle:

1999'da art arda iki tane deprem olmuştu. Bir tanesi Kocaeli depremi 7.4, bir de Düzce depremi olmuştu 7.2. Düzce depreminin yaratan fayın bir ucu doğudaki ucu Bolu Dağı'na kadar gelmişti. Ve bizim bilgilerimiz teknik olarak şunu söyler; Bir bölgede deprem olmuşsa depremi yaratan fayın fay boyunca rahatlamış olur ve orada uzun bir süre deprem olmaz. Ama iki ucunda gelecekte yeni depremler beklenebilir. Gergin yerler oralardır.
 

Mesela bugün 4.8 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bunun Düzce depreminin doğu ucunda olduğu için bunu izlememiz gerekiyor. Çünkü nasıl batıya, Marmara Denizi'nin içerisine bir gerilim taşındıysa aynı şekilde Bolu tarafına da bir gerilim taşınmıştı. O yüzden 4.7 izlenmesi gereken bir deprem olarak duruyor.


ÖNCÜ BİR DEPREM Mİ?

Keşke bunu söyleyebilsek. Ama biliyorsunuz büyük deprem olmadan öncü depremi bilme şansımız yok. daha doğrusu büyük depremlerin gün ve saatini bilemiyoruz. Fakat olduğu yer açısından bir değerlendirme yaptığımızda 4.6, 4.4 gibi bir depremler aynı yerlerde oldu geçtiğimiz yıllar içerisinde. O zaman da aynı şeyi söyledik. Bu büyük bir deprem beklentisi değil. Teknik olarak Düzce depreminin bittiği doğu kesiminin ucundaki fayda bir gerilimin olduğunu söylemek doğru olur. Hepimiz bunlara bakacağız, nasıl bir seyir izliyor.

"ARTÇILARI TAKİP ETMEKTE FAYDA VAR"

CNN Türk yayınında konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler de, "Kuzey Anadolu Fayı'nın Bolu-Adapazarı oldukça farklı segmentlerinde kollarında olan depremlerden bir tanesi... Bölgede çok sayıda aktif fay olarak nitelendirdiğim fay sitemleri var. Onlardan bir tanesi çalışıyor. Bu da normal karşılanacak büyüklükte bir deprem. Bölgenin tektonik olduğunun da bir göstergesi. Kırsal alanda çok küçük bir hasar büyüklükte bir deprem. Belli bir süre artçıları takip etmekte fayda var. Daha büyük nitelikte bir depremin gözlenebilir herhangi bir niteliği görünmüyor." dedi.

Kahramanmaraş'taki depremlerin, bu sarsıntıyı etkileyemeyeceğini belirten Bekler, "Bu büyüklükteki depremleri yaşamamız gayet normal. Maraş depremleri oldukça büyük enerjili depremlerdi. Birbiriyle ilintili kurabileceğimiz bir deprem değil bu. Tetikleme ifadesini burada kullanmak çok doğru değil." ifadelerini kullandı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap